'Meryemler yetiştiren ebeveynler olmalıyız'

Mardin'in Midyat ilçesinde düzenlenen programda konuşan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Eğitimci Remzi Uçar, Meryemler yetiştirebilmek için öncelikle ebeveynlerin salih ve saliha olması gerektiğini söyledi.

'Meryemler yetiştiren ebeveynler olmalıyız'
'Meryemler yetiştiren ebeveynler olmalıyız'
'Meryemler yetiştiren ebeveynler olmalıyız'
'Meryemler yetiştiren ebeveynler olmalıyız'

Kocatepe Okulu konferans salonunda HÜDA PAR Midyat Gençlik Kolları Başkanlığı (Hür Gençlik) tarafından yılbaşı kutlamalarına dikkati çekmek amacıyla düzenlenen "Hazreti Meryem'in iffeti ve Hazreti İsa'nın mesajı" konulu programda bir konuşma yapan İTTİHADUL ULEMA Üyesi Eğitimci Remzi Uçar, Hazreti Meryem gibi iffetli evlatlar yetiştirmek için öncelikle ebeveynlerin Kur'an çizgisinde bir aile hayatı yaşamaları ve salih bir kişilik ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

Sunuculuğunu Enes Çelik'in yaptığı program, Suriyeli Şeyh Halef'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Ardından bir açılış konuşması yapan HÜDA PAR Midyat Gençlik Kolları Başkanı Abdulselam Gökçe, Hür Gençlik olarak; öteden beri sosyal, kültürel ve toplumsal konuları içeren etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve misyonlarının; ahlaki ve insani değerlerin korunması ve ahlaki yozlaşmaya karşı ilkeli ve saygın bir duruş sergilemek olduğunu, bu amaçla yaklaşan miladi yılbaşı nedeniyle toplumun örf ve ahlaki değerleriyle bağdaşmayan etkinliklere dikkat çekmek ve İslam'ın kadına verdiği değerin anlaşılması için bu programı düzenlediklerini ifade etti.

Ardından gösterilen "Hazreti Meryem" adlı sinevizyon ve Lise öğrencisi Yusuf Arbağ'ın okuduğu "Adanmışlar diyarından bir Meryem" adlı şiir duygulu anlar yaşattı.

Daha sonra kürsüye gelen İTTİHADUL ULEMA Üyesi Eğitimci Remzi Uçar yaptığı konuşmada, Hazreti Meryem gibi iffetli evlatlar yetiştirmek için öncelikle ebeveynlerin Kur'an çizgisinde bir aile hayatı yaşamaları ve salih bir kişilik ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

"Meryemler yetiştirmek için salih ebeveynler olmalıyız"

İffetli annelerin ancak Meryemleri yetiştirebileceğini ifade eden Uçar, "Hazreti Meryem'in kıssasında bizler için hidayet ve öğüt vardır. Ve bizler için Hazreti İsa'nın (Aleyhiselam) ve nice Peygamberlerin kıssalarında nice öğütler ve hidayet vardır. Hazreti Yusuf'un (Aleyhiselam) kıssasında iffet vardır. Kur'an-ı Kerim'de kadın olarak sadece Meryem adıyla sure vardır. Yine onun ailesi olan Al-i İmran Suresi vardır. Allah'ü Teâlâ'nın bununla bizlere büyük öğütleri vardır. Ve insanlık için de büyük beyan vardır. Hazreti Meryem'in iffeti diyoruz. Onu iffeti Allah'a olan yakınlığı ve mescide adanması vardır. Ama şu noktaya dikkat edelim. Onu iffet timsali yapan şey neydi? Kur'an'ın ifadesiyle Meryem, Hazreti İsa'yı kucağına alıp kavmine gittiğinde, ona iftira ettiler ve onu ailesiyle itham ettiler. Ebeveynlerinin kötü kişiler olmadığını ifade ettiler. Evet, bu ayet, Hazreti Meryem'i iffet timsali yapan ailesinden övgüyle bahsediyor. Ve bu ayet bize şunu izah ediyor. Öncelikle Meryemleri yetiştirmemiz için, biz babaların salih olması lazım. Annelerin de iffet ehli olması lazım. Evlerimizi salih evlere çevirmeliyiz. İffetli anneler ancak Meryemler yetiştirebilir. Bu noktada aileler olarak bize önemli görevler düşmektedir. Evimizi İslami bir eve çevirebildik mi? Evimiz gerçekten mescit olan bir ev midir? Allah'ın adının anıldığı bir ev midir? Evimizde Rabbimizin kitabı okunuyor mu? Rabbimiz için namaza dururken Meryemlerimiz arkamızda mıdır.? Buna dikkat etmemiz lazım. Meryemlerin yetişebilmesi için, biz namaza dururken Meryemler arkamızda mı yoksa televizyon karşısında mı? Buna dikkat etmeliyiz." dedi

"İnsanlık Hazreti Meryem ve Hazreti İsa'nın getirdiği mesajları anlasaydı bu halde olmazdı"

Hazreti Meryem'in ve annesinin bir adanmışlık örneği gösterdiğini belirten Uçar, "Bu kıssada mescit var, bu kıssada ibadet var, adanma var. Sevmesine rağmen onu Allah yoluna adama var. Dünyayı sevmesine rağmen dünya zevklerinden uzaklaşma var. Şayet insanlık bugün Batıda Hazreti Meryem ve Hazreti İsa'nın getirdiği mesajları anlasaydı bu halde olmazdı. Bakın şu an önümüzde yılbaşı var. Bu yılbaşında neler neler yapılıyor. Sözde Hazreti İsa'nın doğumuna dayandırıyorlar. Fakat Hazreti İsa ve Hazreti Meryem'in doğumu bir ibadet şeklinde oluyor. Esbabın sükût ettiği bir şekilde oluyor. Ama bu zamanda yapılanlara baktığımız zaman bunun aksine günahlarla yapmaya çalışıyorlar. İşte bu da Avrupa'nın ne kadar yanlışlar içinde olduğunu gösteriyor. Ve bugün ülkemizde bazı Müslüman kardeşlerimiz de bu yılbaşını kutluyorlar. Bu noktada çok dikkat etmemiz lazımdır. Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi, 'Kim bir kavme benzerse, o onlardandır.' Ayet-i Kerime'de ise, 'Günah işleyenlere meyletmeyin! Yoksa ateş size dokunur.' Bakınız bu gecelerde işlenen günahlar ne kadar çoktur. Bütün dinlerde haram kılınan içki içiliyor. Bütün semavi dinler şu 5 şeyi korumak için gelmiştir. Din, akıl, can, mal ve nesli korumak. İçki bunların hepsine zarar veriyor. Ama maalesef bu tür gecelerde bunlar yapılıyor." diye konuştu.

"Hazreti Meryem kıssasında bizim için ibretler ve öğütler vardır"

Son olarak çocukların eğitimine değinen Uçar şunları aktardı:

"Çocuklarımızın eğitiminde, Meryemlerin yetişmesinde dikkat etmemiz gereken çocuklarımıza hesap sormalıyız. Her ne alırsa alsın, nereden geldiğini sormalıyız. Tıpkı Hazreti Meryem'e indirilen sofra gibi. Ondan sorumlu olan Hazreti Zekeriyya'nın ona gelen sofranın hesabını sorduğu gibi. Dedik ya Hazreti Meryem kıssasında bizim için ibretler ve öğütler vardır. Bizler de çocuklarımızı eğitirken bu soruyu sormamız lazım; 'Ey kızım! Sen bunu nerden öğrendin? Ey evladım sen bunu nerden getirdin?' diye sormamız lazım. 'Sen bugün namazını kıldın mı? Kur'an'ı okudun mu?' diye sormamız lazım ki onları kontrol edebilelim."

Program Zekeriya Demir'in okuduğu dua ile sona erdi.

Programa HÜDA PAR Merkez İstişare Kurulu Üyesi Nasuh Sevinik, Kayapınar Belediye Başkanı Samir Özhan, Midyat Belediye Başkan Yardımcısı Abdurrahim Çelik, Eğitim-Bir-Sen Midyat İlçe Başkanı Hüseyin Yücel, HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, Azim-Der yönetim Kurulu üyeleri, MİHDER Başkanı Hıdır Atasal, Midyat Kent Konseyi Başkanı Zeyni Bedir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İLKHA