Libya'da, silahlı gruplardan Dibeybe'ye destek gösterisi

Libya'da silahlı gruplar, geçici hükümetin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'yi desteklemek için Misrata şehrinden başkent Trablus'a geldi. Libya'da son dönemde yaşanan gelişmeler, ülkede çatışmaların yeniden alevlenmesine dair endişeleri artırıyor.

Libya'da, silahlı gruplardan Dibeybe'ye destek gösterisi

Libya'da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'yi görevden alıp kendi belirledikleri adayı hükümetin başına geçirmek istemesi üzerine, silahlı konvoylar Dibeybe'yi desteklemek için Misrata şehrinden Başkent Trablus'a geldi.

Tobruk merkezli meclisin başkanı Akile Salih, Trablus merkezli hükümetin eski Başbakanı Fethi Başağa'yı yeni başbakan olarak seçtiklerini açıklamıştı. 

Dibeybe ise, başkanlık koltuğunu ancak seçilmiş birine devredeceğini belirterek, "Bu yapılan, başkent Trablus'a "zorla girme girişimi" açıklamasında bulunmuştu.

Gece geç saatlerde Trablus Mitiga Havalimanı'na gelen Başağa ise yaptığı konuşmada, Temsilciler Meclisi ve Başkanlık Konseyi ile iş birliği içerisinde olacağını ifade ederek, "Dibeybe'nin demokratik sürece saygı duyacağına inanıyoruz." demişti.

Silahlı grupların Trablusa gitmesi, ülkede çatışmaların yeniden alevlenmesine dair endişeleri de artırdı.

Yerel kaynaklar Dibeybe'yi desteklemek için gelen askeri konvoyda yüzü aşkın araç bulunduğunu kaydetti.

Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ertelenen seçimlerin ne zaman yapılacağı ile ilgili 12 Şubat'ta yaptığı açıklamada, "'Emanetin halka dönüşü' sloganıyla bir plan hazırladık. Bu planı devrimin yıl dönümü olan 17 Şubat’ta kamuoyuna açıklayacağız." ifadelerini kullanmıştı.