Kolombiya'daki 30 ülkeli konferansta Filistin için "varoluş anı"
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da düzenlenen uluslararası konferansta, 30 ülke İsrail’in Filistin’deki yasa dışı işgaline son verilmesi için ortak eylem çağrısında bulundu. Ev sahibi Kolombiya Devlet Başkanı Petro ise küresel vicdanı harekete geçmeye davet etti: “Artık yeter. Sessizlik değil, adalet zamanı.”

Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Francesca Albanese, İşgalci İsrail'in Filistin topraklarındaki yasa dışı işgalini sonlandırmayı amaçlayan ve 30 ülkenin katıldığı uluslararası konferansı, son 20 ayın "en önemli siyasi gelişmelerinden biri" olarak nitelendirdi.
Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Salı günü başlayan ve iki gün sürecek olan konferansa Çin, İspanya, Katar gibi ülkelerden temsilciler katılıyor.
“Varoluşsal bir an”
Albanese, konferansın “varoluşsal bir anda” düzenlendiğini ve artık uluslararası hukukun seçici şekilde uygulanmasına son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yeter artık: Yeterli dokunulmazlık, yeterli boş laf, yeterli ayrıcalık, yeterli suç ortaklığı” ifadelerini kullandı.
Uluslararası baskı ve eylem çağrısı
Toplantıya katılan ülkeler, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun İsrail'in işgaline son verilmesi yönündeki kararının uygulanması için atılacak adımların temelini atmayı hedefliyor. Söz konusu karar, 2024’te Uluslararası Adalet Divanı’nın verdiği ve İsrail’in işgalinin yasa dışı olduğunu belirten görüşün eylül ayına kadar hayata geçirilmesini öngörüyor.
Divan, Temmuz 2024’te verdiği tavsiye niteliğindeki görüşte, İsrail’in işgaline “en kısa sürede son vermesi” gerektiğini belirterek, BM üyesi devletlerin İsrail’in yasa dışı işgaline destek vermemeleri yönünde yükümlülükleri olduğunu vurgulamıştı.
Kolombiya’dan net mesaj
Konferansa ev sahipliği yapan Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, toplantının artık kınamanın ötesine geçilerek İsrail’e karşı kolektif eyleme geçilmesi için küresel iradeyi göstereceğini söyledi.
Geçen hafta The Guardian gazetesine yazdığı makalede Petro, “Ya savaşı ve çatışmayı önlemeyi amaçlayan yasal ilkeleri savunacağız ya da uluslararası sistemin çöküşünü güç siyasetine teslim olarak izleyeceğiz” dedi.
Lahey Grubu genişliyor
Konferansın arkasındaki Lahey Grubu, başlangıçta Kolombiya ve Güney Afrika tarafından kuruldu. Şu anda İspanya, Katar, Endonezya, Cezayir ve Brezilya gibi ülkeleri de içerecek şekilde genişledi. Grup, Ocak ayında yapılan dokuz ülkelik zirvede, ICJ'nin geçici tedbirlerinin uygulanmasına karar vermişti.
Albanese, Bogota’daki konuşmasında devletlere ve bireylere seslenerek, “Dünya bu anı unutmayacak: Korkuyla geri mi çekildik, yoksa insan onurunu savunmak için mi ayağa kalktık?” dedi.