'Katar ambargodan çok daha güçlü çıktı'

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Katar'ın ambargodan çok daha güçlü çıktığını fakat toplumsal sorunların devam ettiğini belirtti.

'Katar ambargodan çok daha güçlü çıktı'

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Salim Mübarek Al Şafi, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır'ın ülkesine uyguladığı ambargo sorununun çözülebilmesi için bu ülkelerin tutumlarını gözden geçirmesi ve yanlış iddialarından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Büyükelçi Şafi, 2017'den bu yana Katar'a uygulanan ambargo ve ülkesinin başta Türkiye olmak üzere ABD, Suudi Arabistan, İran ile ikili ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Şafi, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın, 2 yıldır ülkesine uyguladığı haksız ambargonun, yanlış iddialar, sağlam olmayan argümanlar ve mesnetsiz gerekçelere dayandığını belirterek ambargo uygulayan devletlerin tutumları ve bu konudaki resmi açıklamalarının da çelişkili olduğunu söyledi.

Katar'a uygulanan ambargonun nedenlerinden biri olarak "Katar'ın terörü desteklediği ve finanse ettiği" iddiasının ortaya atıldığını hatırlatan Şafi, buna karşılık geçen yıl ülkesinin iki kez Suudi Arabistan'da yapılan terör ve terörün finansmanıyla mücadele çalıştayına davet edildiğini vurguladı.

Şafi, iki çalıştayın ortak açıklamasında da Katar'ın bu alandaki başarılarına övgü yapıldığının altını çizerek bu durumun ambargo uygulayan devletlerin iddialarıyla bariz şekilde çeliştiğini kaydetti.

Katar'a ambargo uygulayan ülkelerin, kendilerindeki kusurlarla bir başkasını itham ettikleri değerlendirmesinde bulunan Şafi, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle de Yemen, Suriye, Libya ve Sudan'da komplo ve entrikalar düzenlemeleri, bu ülkelerin birliğini dağıtmaları ve bu halkların isteklerini baltaladıkları göz önünde bulundurulduğu zaman."

Şafi, ülkesine uygulanan ambargonun siyasi mesele olmaktan çıktığına işaret ederek ambargo uygulayan devletlerin planlarının, Katar'da yaşayanları hedef aldığına, meşru ve insani olmadığına dikkati çekti. Şafi, "Bu, Birleşmiş Milletler (BM) anlaşmalarının, insan haklarının ve uluslararası kanunların açık ihlalidir." dedi.

Söz konusu ambargoyu "ihanet" olarak niteleyen ve bu ihanetin yol açtığı yaraya rağmen, Katar'ın diyalog ve uzlaşı için daima açık kapı bıraktığını belirten Şafi, Katar'ın, Körfez ülkelerinin birliği ve bölgeyi tehdit eden meydan okumalara karşı koymak için kritik konumda olduğunu vurguladı.

Şafi, ülkesinin yer aldığı tüm uluslararası konferans ve etkinliklerde anlaşmazlıkların ve görüş ayrılıklarının çözümünde diplomasinin önemine vurgu yaptığını bildirdi.

Büyükelçi Şafi, ülkesinin abluka sürecinde izlediği diplomasiyle ilgili şunları kaydetti:

"Katar polemiklerle meşgul olmak yerine, ambargo uygulayan devletlere cevabını diplomatik başarılarıyla verdi. Büyük devletlerle ekonomi, yatırım ve askeri alanlarda anlaşmalara imza attı. Katar, hırslı vizyonunu sürdürürken, ekonomisini güçlendirerek ve çeşitlendirerek, yatırım girişimlerine kolaylık sağlayarak, dünyanın çeşitli yerlerinde kültürel, eğitim ve insani projelerini ortaya çıkararak, sporda başarılar elde ederek yumuşak diplomasisini uyguladı."

AA