Kaos sürüyor: Binlerce kişi gözaltına alındı

Kazakistan'da akaryakıt zammının ardından yaşanan olaylarda gözaltına alınan kişi sayısının 4 bin 266'ya ulaştığı, gözaltına alınanlar arasında başka ülke vatandaşlarının da bulunduğu belirtiliyor.

Kaos sürüyor: Binlerce kişi gözaltına alındı

Kazakistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, gözaltına alınanlar arasında komşu ülkelerin vatandaşlarının da olduğu belirtildi.

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamların ardından protestolar başlamıştı.

Almatı eyaletine bağlı bir köyde 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı aktarılan açıklamada, Jambıl eyaletinde silah deposunun bulunduğu ve Almatı’daki bir otomobil servisi binasındaki silah ve mühimmatların yanı sıra bisiklet, televizyon ve cep telefonları gibi çalıntı ürünlere el konulduğu bilgisi paylaşıldı.

Sokak olaylarına dönüşen gösterilerde çatışmalar yaşandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan hükümeti sorumlu tutarak hükümetin istifasını kabul etti. Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde Olağanüstü Hal ilan edildi.

Tokayev, 7 Ocak'ta ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzenin yeniden sağlandığını ancak operasyonların sürdüğünü açıkladı. Kazakistan'da güvenlik güçlerinin operasyonu yoğun olarak Almatı şehrinde devam ediyor.