Kabil'den Doha'ya, tartışmaların merkezinde Afganistan'daki barış

ABD’nin Afganistan’daki barış elçisi Zalmay Halilzad’in, Taliban hareketinin en büyük siyasi lideri Molla Abdul Ghani Baradar ile bir araya geldiği doğrulandı.

Kabil'den Doha'ya, tartışmaların merkezinde Afganistan'daki barış

Taliban ve ABD arasındaki yeni barış görüşmeleri Çarşamba günü Katar’da başlamıştı, Pazartesi günü ise Kabil’de binlerce Afganistanlı devlet ve din adamı, militanlarla  ümit edilen bir barış anlaşmasının sınırlarını çizmek için bir araya geldi.

ABD’nin Afganistan’daki barış elçisi Zalmay Halilzad’in Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı "Bugün Doha’da görüşmeler"  paylaşımından sonra Taliban'dan yapılan açıklamada

Halilzad, Taliban hareketinin en büyük siyasi lideri Molla Abdul Ghani Baradar ile bir araya geldiği doğrulandı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mucahid tarafından yapılan açıklamada görüşmede ikili barış konusunu ele alındığını belirtti.  Molla Abdul Ghani Baradar bir önceki toplantıda ABD’nin verdiği geri çekilme sözünün yerine getirilmeden başka bir konu ele alınmayacağını Halilzad’a belirterek bu yönde atılan adımların hızlanması ve bir an önce bitirilmesini istedi.

ABD bu geri çekilmeye karşı Talibandan ülkeye başka askeri gurupların alınmaması ve bu gurupların başka ülkelere saldırı düzenlemesine izin verilmemesini istenmişti.

Halilzad Pazar günü Washington’da yaptığı açıklamada ABD’nin bir an önce bu savaşın sonladırması ve ABD’li askerlerin geri çekilmesi tarafında olduğunu belirtti.

Afganistan savaşında ABD şimdiye kadar 2 bin 300 askerini kaybettiği ve  milyarlarca dolar para harcadı.

Pazartesi günü itibariyle Kabil’de Cumhurbaşkanı Aşraf Ghani hükümeti tarafından organize edilen barış toplantısına yaklaşık 3 bin din adamı, kabile reisi ve devlet adamı katıldı. Barış toplantısı Perşembe günü son buldu. Bu toplantının amacı Talibanla barış anlaşması yapılırsa Talibanın uyması gereken kırmızı çizgilerin belirlenmesi, bunların arasında Kadın hakları, medya ve düşünce özgürlüğü bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Ghani’inin yardımcısı Muhammed Omer  toplantıda yaptığı açıklamada, Taliban ve ABD arasındaki toplantıyı olumlu ve ümit var edici olarak gördüklerini belirtti.

Taliban ve Afgan hükümeti barış çalışmaları için gecen Nisan ayında bir araya gelmeleri planlanıyordu Taliban, Afgan hükümetin ABD’nin kuklası olduğunu belirterek görüşmeleri son dakikada iptal etmişti.

Habernas