İTTİHAD üyesi Yalçın: 'Bela ve Musibetler esnasında istiğfar etmemiz lazım'

Covid-19'u değerlendiren İTTİHADUL ULEMA üyesi Abdülkuddüs Yalçın, Coronavirüsün maddi yönden olduğu kadar manevi yönden de önemli olduğunu söyledi.

Allah'ın insanları imtihan için yarattığını ve bazı görevler yüklediğini hatırlatan Yalçın, kulların bu görevleri yerine getirip getirmeme, musibetler karşında sabretme ve Allah'a ne kadar kul olunacağı hususlarında insanın imtihana tabi tutulacağını belirtti.

Bela ve musibetlerin, Allah'ın kulları için gönderdiği bazı vesileler olduğunu söyleyen Yalçın, "Kullar bu musibetleri iyice değerlendirirse onun yüksek mertebelere nail olmasına, günahların affına vesile olur. Musibetler bazen ceza olarak ta gelebilir. Bu, insandan insana değişebilir. Belalar, Müslüman ve mümin olmayan kimseler için gerçekten beladır, musibettir. O kişiyi ahirette olacağı gibi bu dünyada da cezalandırıyor ve azap ediyor. Bu cezalar insanın malına ve canına mal olabiliyor." dedi.

"Allah, insanın aciz olduğunu kavrayabilmesi için, bazen bela ve musibetleri gönderir"

Müslümana gelen musibetlerin imtihan olduğunu söyleyen Yalçın, "Allah, daha öncede birçok kavme bela ve musibetler verip helak etmiştir. Allah bazı kavimlere, rüzgarla, yüksek sesle, kimisini suyla ve çekirgeyle imtihan etmiştir. Allah, kendi Peygamberlerini insanlara örnek ve derecelerinin yükselmesi için imtihan etmiştir. Örneğin; Hazreti Eyüp'ün başına çok ciddi bir hastalık gelmiştir. Hazreti Eyüp; 'Ey Rabbim bana zarar geldi. Artık benim kalbim ve dilim ilişmeye başladı. Sen merhametlilerin en merhametlisisin.' böyle bir duada bulundu. Bunlar bizim için ders ve ibret alacağımız delillerdir. Demek ki Allah bela ve musibetleri bazen ceza, imtihan ve bazen de merhamet olarak gönderir. Bu da gösteriyor ki, Allah, insanın aciz olduğunu kavrayabilmesi için bela ve musibetleri, zaman zaman gönderir. Bela ve musibetler, herkesin durumuna göre gelir. Kâfire de, şiddeti çok olana da ve Müslümana da gelir. Müslümana gelen imtihandır. Allah onu gafletinden uyandırmak ister. " ifadelerini kullandı.

Müslümanın imtihana tabi tutulduğu zaman neler yapması gerektiğini açıklayan Yalçın, bela ve musibetler geldiği zaman Allah'a daha çok yönelmemiz gerektiğini söyledi.

"Bela ve musibetler esnasında tövbe etmemiz ve ibadetlerimiz artırmamız lazım"

Bela ve musibetlerin her zaman eziyet şeklinde gelmediğini belirten Yalçın, "Bazen de genişlikle, bollukla ve refahla insan imtihan olur. Biz belki şu ana kadar bollukla imtihan olduk. Orada biz gaflete girdik. Allah bu vesileyle bu gafletten uyandırmak istiyordur. Bela ve musibetler esnasında Allah'a daha çok yaklaşmamız, yönelmemiz, duaya, istiğfara yapışmamız, ibadetlerimizi artırmamız ve geçmiş günahlardan tövbe etmemiz lazım. Bir rivayette Resulullah Aleyhisselatu Vesselam 'Ben günde 70 defa istiğfar ederim. Siz de istiğfarda bulunun.' diye tavsiye etmiştir. " dedi.

"Bir Müslümanın kalbi, Allah'ı zikretmekle mutmain olur"

Müslümanların, sıkıntılı dönemlerde, morallerini şarkılar dinlemekle değil, kalbiyle Allah'ı zikretmekle mutmain olduğunu hatırlatan Yalçın, "Günahlarımız, yanlışlarımız ve kusurlarımız çoktur. En azından bu musibette eğer Allah'a yönelmezsek helak olmamızın yaklaşımıdır. Ondan dolayı bu zamanda istiğfar ve maneviyatımızı yükseltmemiz gerekiyor. Müslüman olmayanlar bu musibette çalgılarla, şiirlerle ve halaylarla kendi morallerini yüksek tutmak adına kendilerini avutabilirler. Fakat bir Müslümanın kalbi, Allah'ı zikretmekle mutmain olur. Eğer insanlar Allah'ı zikrederse hem sadaka olur hem de bu musibetin hafiflemesine vesile olur ve belki de kaldırır. Allah bütün Müslümanların yardımcısı olsun ve bu musibeti bütün İslam aleminin üzerinden def etsin inşallah." ifadelerini kullandı.

İLKHA