İstanbul'da binler Filistin'in özgürlüğü için yürüdü

İHH İnsani Yardım Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından "Gazze'yi Unutma" sloganı ile binlerce kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi.

İstanbul'da binler Filistin'in özgürlüğü için yürüdü

​​​​​Öğle namazına müteakiben Beyazı Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, Filistin ve Gazze lehine, işgal rejimi ve destekçileri aleyhine sloganlar atarak Ayasofya Meydanı'na kadar kortej eşliğinde yürüdü.

Yürüyüşe, birçok STK temsilcisinin yanı sıra Filistin asıllı Amerikalı aktivist Huwaida Arraf, Barcelona Eski Belediye Başkanı Ada Colau, ABD'li eski diplomat Ann Wright ve Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu üyesi çok sayıda aktivist de katıldı.

Ayasofya Meydanı'nda, Sümbül Efendi Camii İmam Hatibi İbrahim Yıldırım'ın Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Özgürlük Filosu Koalisyonu Sözcüsü Ann Wright, Filistin'in özgürlüğü için meydana gelen herkese teşekkür etti.

"İnsani bir amaç için yola çıktık ve yola devam ediyoruz"

Gazze'deki katliamı durdurmak için gemileri yola çıkaracaklarını kaydeden Wright, "Gazze'de açlık çeken inanlara gıda ve tıbbi malzeme götürmek için yola çıkıyoruz. Bizler, dünyadaki inanlar adına Filistinlilere yapılan zulmü kınamak, tüm dünyaya duyurmak için yola çıkıyoruz. Dünya ülkelerinin liderlerine sesleniyorum! Bizler insani bir amaç için yola çıktık ve yola devam ediyoruz. Türkiye devletine de sesleniyoruz! Gemilerin yola çıkması, yoluna devam etmesi gerekli kolaylığı gösterin." dedi.

"Avrupalı liderlerin iki yüzlülüğünden utanç duyuyorum"

Barcelona'nın israil ile ilişkilerini kesen en büyük şehirlerden birisi olduğunu söyleyen Barcelona önceki dönem belediye başkanı Ada Calou, "Bu yeterli değil. Bunu söylerken üzülüyorum. Çünkü ben de bir Avrupa vatandaşıyım. Ancak Avrupalı liderlerin iki yüzlülüğünden utanç duyuyorum. İşte bu yüzden özgürlük filosu için buradayım. Bana özgülük filosuna katıldığım korkup korkmadığımı soruyorlar. Hayır, korkmuyorum! ve Filistinlilerle beraberim." diye konuştu

"İnsani kuruluşlar olarak bu ambargoyu kırmak zorundayız"

Buraya ambargoyu kırmak için geldik. Çünkü ambargo illegaldir" diyen Özgürlük Filosu Koalisyonu Kanada Temsilcisi Nimâ Machouf, "Uluslararası komitelerden duyuyoruz. Yüzlerce çocuk açlıktan ölüyor, sağlık sorunlarıyla mücadele ediyorlar. Şu anda durum gerçekten çok kritik. Bizler insani kuruluşlar olarak bu ambargoyu kırmak zorundayız. Daha önce özellikle ticari olarak destek vermek için kurulan bir koalisyon vardı. Bunun da gitmemesi için Husiler tarafından bazı girişimlerde bulunuldu. Kanada da bu askeri koalisyonun içindeydi. Eğe bu ticaret durursa oradaki insanların hayatlarını kurtarmada bir katkı sunmuş olacak. Filistinlilerin hayatını kurtarmak için yola çıkan ticari gemilerle bu sağlanamazsa biz de yolumuza devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Uluslararası Sınır Tanımayan Doktorlar adına Arjantin'den özgürlük filosuna destek vermek için etkinliğe katılan Carlos Trotta, Filistinlilerin acısını bildiklerini ancak asıl meselenin bundan öte Filistinlilerin onurunun korunması olduğunu söyledi.

"Özgürlük filosunu savunmak için hukukçular ordusu oluşturduk"

Programa İngiltere'den katılan Uluslararası Avukatlar Birliği Temsilcisi Daniel Martin Kovalik, "Buradan ülkem ve israil tarafından katledilen mazlum Filistinliler için buradayım. Kendi hükümetime sesleniyorum! Bu soykırımın bir parçası olduklarını bilmeleri gerekiyor. Aynı zamanda özgürlük filosu katılımcılarını da selamlıyorum. Hem hayatlarını riske atarak hem de özgürlük filosunda bulunarak insan haklarını korumaya çalışanlara teşekkür ediyorum. Bu özgürlük filosu, uluslararası hukukun, adalet divanının yerine getirmesi gerekip yapmadığı şeyi yapmak için yola çıkıyor. Eğer israil bu gemide olan yolcuların kılına dahi zarar verirse uluslararası bir suç işlemiş olur. Bizler, bu özgürlük filosunu savunmak için hukukçular ordusu oluşturduk. Onların zerresine zarar gelmemesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız." dedi.

"Bugün rotamızı yeniden Gazze'ye çeviriyoruz"

Programda bir konuşma yapan Genç İHH Başkanı Muhammet Cihat Çelik de şu ifadeleri kullandı:

"İşgal rejimi Gazze'de büyük bir fiyasko yaşadı ve hala da yaşamaya devam ediyor. Ulaşmak istediği hedeflerden hiçbirini gerçekleştiremediler. Bugün başarısızlıklarını daha büyük katliamlarla gölgelemeye çalışıyorlar. Bugün Gazze'ye ve Filistin'e olan desteğimiz her zamankinden daha farklı bir önem kazanmıştır. Sivil toplum olarak bu zamana kadar birçok faaliyet gerçekleştirdik. Eylemler, yürüyüşler yaptık, siyonist sermayeyi boykot ettik. Zulmü ve zalimi her yerde duyurduk. Belki sivil toplum olarak yapmadığımız tek bir şey kalmıştı o da Akdeniz'i yeniden özgürlük filosu ile tanıştırmaktı. Biz bir erdemliler hareketi kurduk. Dünyanın her yerinden vicdan sahibi insanları bu ittifaka dahil ettik. Güçlerimizi birleştirdik, yeniden gemiler aldık. Yardımlarınızı istedik ve bugün rotamızı yeniden Gazze'ye çeviriyoruz."

Program, Şahin İbrahim Güleryüz hocanın yaptığı dua ile son buldu.

İLKHA