İşgalci İsrail'in müzakerelerde ilk kez Gazze'ye saldırıları tamamen sona erdirme olasılığına açık olduğu iddia edildi

İşgalci İsrail'in Hamas ile yürütülen ateşkes müzakerelerinde ilk kez Gazze Şeridi'ne saldırılarını tamamen sona erdirme olasılığına açık olduğu öne sürüldü.

İşgalci İsrail'in müzakerelerde ilk kez Gazze'ye saldırıları tamamen sona erdirme olasılığına açık olduğu iddia edildi

Haaretz'e konuşan müzakerelere katılan İsrailli siyonist bir yetkili, Doha'da yürütülen müzakerelerin İsrail saldırılarının kalıcı olarak sona erdirilmesini ele alması bakımından önceki müzakerelerden tamamen farklı olduğunu belirtti.

Tel Aviv yönetiminin, Hamas ile arabulucu ülkeler aracılığıyla ilk kez Gazze Şeridi'ne saldırıların tamamen sona erdirilmesi olasılığını da kapsayan müzakereleri yürüttüğünü aktaran İsrailli yetkili, şöyle devam etti:

"Önceki anlaşmalar esirlerin karşılıklı serbest bırakılmasıyla ilgiliyken, bu anlaşma savaşın sona erdirilmesi konusuna değiniyor. Dolayısıyla her şey birbiriyle bağlantılı. Çok karmaşık bir anlaşma."

İsrailli siyonist yetkili, Doha'da müzakere edilen anlaşma taslağına göre, 60 günlük ateşkes süresinde İsrail saldırılarının tamamen sona erdirilmesi için yoğun müzakerelerin yapılacağını hatırlattı.

Yetkili ayrıca İsrail heyetinin, Tel Aviv'in "güvenlik ihtiyaçlarından ödün vermeden bir anlaşmaya varma olasılığını sağlayacak geniş bir manevra kabiliyetine ve esnekliğe sahip olduğunu" iddia etti.

Hamas'ın, İşgalci İsrail’in Gazze’den çekilmesi için yeni haritaları incelediği belirtildi

Hamas’ın, ateşkes ve esir değişimi görüşmeleri çerçevesinde arabulucu ülkelerden Gazze Şeridi’nde İşgalci İsrail’in kontrol ettiği bölgeleri gösteren yeni haritalar aldığı ve bu haritaları değerlendirmeye başladığı bildirildi.

Katar’ın başkenti Doha’daki müzakere heyetlerine yakın bir kaynak, basına yaptığı açıklamada, "Hamas, arabuluculardan, İsrail işgal ordusunun Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde kontrolünü sürdürdüğünü gösteren haritalar aldı. Bu bölgeler arasında Beyt Hanun’un (kuzey) büyük bölümü, Refah kentinin yarısı, Han Yunus kentindeki (güney) Huzaa ve Abasan beldeleri ile Gazze Şehri'ndeki Şucaiyye Mahallesi'nin büyük kısmı yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Söz konusu kaynak, Hamas’ın bu önerileri hareketin iç liderlik yapısı içerisinde değerlendirmeye başladığını ve Filistinli gruplarla istişarelerde bulunduğunu aktardı.

Daha önce müzakerelerde Hamas’a sunulan haritalar, İşgalci İsrail’in Beyt Hanun, Beyt Lahiya’nın büyük bölümü, Refah’ın tamamı, Han Yunus’un geniş alanları ve sınır bölgelerinde tam askeri kontrol sağladığını gösterirken, Hamas, bu öneriyi reddetmişti.

Hamas, Ocak 2025’te üzerinde uzlaşılan ve İşgalci İsrail ordusunun 390 ile 1100 metre arasında çekilmesini öngören anlaşma çerçevesindeki geri çekilme sınırlarına dönülmesinde ısrar ediyor.

Bu bağlamda İsrail basını, taraflar arasında ilerleme kaydedilme ihtimaline dair temkinli bir iyimserlik olduğunu aktardı.

İşgalci İsrail’in Yediot Ahronot gazetesi, müzakerelerin ayrıntılarına yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, "iki hafta içinde bir anlaşmaya varılabileceği yönünde umut verici sinyaller alındığı" belirtildi.

Haberde, Hamas’ın her bir İsrailli siyonist esire karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutuklu sayısı konusunda çekincelerini sürdürdüğü, ancak Katar’ın arabuluculuğunun taraflar arasındaki mesafeyi önemli ölçüde azalttığı ifade edildi.

İşgalci İsrail’in devlet televizyonu KAN da ismini açıklamadığı hükümet kaynaklarına dayanarak, "Hamas henüz arabulucuların sunduğu teklife resmi yanıt vermedi." bilgisini paylaştı.

Haberde, bir yetkilinin, "Esneklik gösterdik ama Hamas karşılık vermiyor." ifadesine yer verildi.

Öte yandan, arabulucu ülkelerden birinin temsilcisi olan ve adının açıklanmasını istemeyen Arap bir diplomat, KAN’a yaptığı açıklamada, "İsrail birliklerinin konuşlanmasına dair harita üzerindeki anlaşmazlıkların büyük ölçüde giderildiğini, geriye sadece sınırlı bazı pürüzlerin kaldığını" belirterek, mevcut durumu "temkinli bir iyimserlik" olarak değerlendirdi.

Diplomat ayrıca, son iki gün boyunca Doha’da tarafların, "İsrailli esirlere karşılık serbest bırakılacak Filistinli tutukluların sayısı ve kimliği" konularını görüştüğünü bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump ile Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani arasında kısa süre önce gerçekleşen görüşmeye işaret eden söz konusu diplomat, bu görüşmenin "müzakere sürecinin ilerletilmesi açısından kritik" bir dönüm noktası olduğuna işaret ederek, Trump’ın, Washington’un "şu ana kadar kaydedilen gelişmelerden memnuniyet duyduğunu" aktardı.