İşgalci İsrail, tarihi Sebastia kentini Yahudileştirmeyi hedefliyor

İşgalci İsrail makamları, Filistinlerin tarihi eserlerini restore etmelerini bu eserleri Yahudi tarihiyle ilişkilendirerek engelliyor.

İşgalci İsrail, tarihi Sebastia kentini Yahudileştirmeyi hedefliyor

İşgalci İsrail makamları, Filistinlerin tarihi eserlerini restore etmelerini bu eserleri Yahudi tarihiyle ilişkilendirerek engelliyor.
Nablus’un kuzeyindeki tarihi Sebasita kentinde İşgalci İsrail kuvvetleri, Filistinlilerin bölgenin bir kısmında yaptığı restorasyon çalışmalarını yerle bir etti.

Yıkılan turizm projesi, UNESCO tarafından denetleniyordu ve proje, turistler için tesisler yapmak ve onlara daha güzel bir ortam sağlamak için 600 bin avro tutarında finanse ediliyordu.

İşgalci İsrail subayı Sebastia belediyesine gelerek hükümetin Filistin projesine karşı olduğunu ve inşa edilmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Proje devam edecek

Filistin Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığında çalışan yetkili Mufid Salah, Sebastia’daki “Bedir Alanı”nın imarı ve geliştirilmesi projesinin İsrail işgal kuvvetleri tarafından yıkılan kısmının yeniden devam edeceğini belirtti.

Turizm projesinin UNESCO ile işbirliği içinde ve uluslararası standartlarda gerçekleştirildiğini belirten yetkili, bölgenin Filistin Ulusal Otoritesinin yetkilerine tabi olduğunu ve İşgalci İsrail'in kuruluşunu engelleme hakkına sahip olmadığını belirtti.

Sebastia Belediye Başkanı Muhammed Azim yaptığı açıklamada, İşgalci İsrail’in turistik bu projeyi yıkmasındaki hedefin “Yahudileştirmesi faaliyeti olarak her gün oraya gelen Yahudiler için park alanı olarak kalmasını istemesi olduğunu” belirtti. Tarihi eserlerin olduğu bölgenin B bölgesinde olduğu ve tarihi bölgenin uluslararası kurumlar tarafından koruma altında olduğunu belirtti.

Sebastia kentinde bulunan en önemli eserler, Bazalika, Roma Amfitiyatrosu, Hellenistik Kule, Kale Sarayı ve Roma mezarları gibi arkeolojik kalıntılardır.

Tarihi Sebastia kenti Filistin’in kuzeyi ile güneyini dört bin yıldır birbirine bağlayan ticari yola bakan bir tepede bulunuyor.

Babil, Asur, Pers ve Yunan medeniyetlerinden sonra İşgalci İsrailliler tarihlerini bu medeniyetlerle irtibatlandırmaya çalışıyor.