HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Biz siyasetini Müslümanca yapmaya çalışan bir siyasi hareketiz

HÜDA PAR Sözcüsü Serkan Ramanlı katıldı bir TV programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Ramanlı, "Biz siyasetini Müslümanca yapmaya çalışan bir siyasi hareketiz. Siyasetimizin merkezine inancımızı almış ve bu doğrultuda hareket etmeye çalışan bir siyasi hareketiz." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı: Biz siyasetini Müslümanca yapmaya çalışan bir siyasi hareketiz

Ramanlı'nın açıklamalarından öne çıkanlar;

HÜDA PAR'ın ideolojisi

Biz siyasetini Müslümanca yapmaya çalışan bir siyasi hareketiz. Siyasetimizin merkezine inancımızı almış ve bu doğrultuda hareket etmeye çalışan bir siyasi hareketiz. 

HÜDA PAR'ın Kadın politikası

Parti programımızda kadınlar sadece eğitim ve sağlık alanında çalışsın demiyoruz. Sadece kadınlara hizmet eden yerlerde kadınlar istihdam edilsin diyoruz. Yoksa biz kadınların toplumun yarısını teşkil ettiğini kadın olmadığında bu toplumun var olmayacağını bilen insanlarız. Kadın sosyal hayatta olmalı, eğitim hayatında olmalı, kültür sanatta olmalı, çalışma hayatında olmalı. Her şeyden önce kadınların eğitimli olması gerektiğinin altını çiziyoruz. Eğitimsiz kadın nesilleri de eğitimsiz bırakır. Kadının erkeklerden de belki önce eğitim hakkına kavuşması lazım. Kadınlar açısından eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılması lazım. 

Ayrıştığımız nokta şu. Kapitalist sistem erkeği, kadını hatta çocuğu çalışmak zorunda bırakan bir çark. Biz kadınların, çocukların çalışmak zorunda kalmadığı bir sistemin inşa edilmesini istiyoruz. Kadın isterse çalışsın ama çalışmak zorunda bırakılmasın. Meral Akşener'in de benzer bir ifadesi vardı, kadın fıtratına uygun işlerde çalışmalı şeklinde bir ifadesi vardı. Biz şunu ifade ediyoruz kadın nazik ve narindir ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmamalıdır. Kadın gücü nispetinde istediği bütün işlerde çalışsın.

Yerel Yönetimler

Dünya üzerinde çok farklı yönetim modelleri var. İnsanların ihtiyaçları çeşitleniyor. Tek bir merkezden ihtiyaçları karşılamak ve yönetebilmek güç. Biz yerel yönetimler üzerinde vesayet olmasın derken şunu kast ediyoruz. Merkezi yönetimlerin kendi bölgelerindeki insanların sorunlarını çözebilme kabiliyetine erişebilmesi gerekiyor. yerel yönetimler güçlendirilmeli ki ihtiyaçlar anında tespit edilsin ve çözüme kavuşsun. 

HÜDA PAR Kürt milliyetçisi mi?

Bize göre bütün Müslümanlar kardeştir, bütün insanlar eşittir. Bize göre bir milliyetin diğer milliyet üzerindeki hakimiyeti doğru değildir. Biz kardeşliğin esas alınması gerektiğini düşünüyoruz. Her anlamda eşitlik, toplumsal barış istiyoruz. 

HÜDA PAR'IN HDP'ye bakış açısı

Partilerin kendi programlarını, siyaset tarzını sorgulama hakkını kendimizde görmüyoruz. Bütün partiler için bu böyle. Bütün partilerle uyuştuğumuz da farklı olduğumuz da alanlar var. HDP'nin dahil olduğu ittifak aday çıkarmama kararı aldı. Bu Kılıçdaroğlu'nu desteklemek olarak algılandı, sahada da bu böyle. Bu HDP'yi destekleyen herkesin Kılıçdaroğlu'na oy vereceği anlamına gelmiyor. Her partinin kendine göre siyasi tavrı, pozisyon değişimi var. Saygı duyuyoruz. 

Seçim ittifakı

AK Parti listelerinden seçime katılma kararı aldık. Milletvekili seçimleriyle ilgili somut karar almadan önce  millet ittifakı ve cumhur ittifakının adayları açıklandıktan sonra Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleme kararı aldık ve kamuoyuyla paylaştık. Biz ezberleri bozan biz muhalefet anlayışına sahibiz. Biz iktidarın doğrusuna doğru demekten, yanlışına yanlış demekten geri durmayan bir  partiyiz. . Biz sadece olanı, ne olması gerektiğini ve nasıl olması gerektiğini ifade eden tarzda muhalefet anlayışı sergiledik ve devam ettirmeye çalışıyoruz. Hükümetle çok farklı düşündüğümüz yönler olduğu gibi olumlu atılan adımlara destek verdiğimizi çok rahatlıkla görebiliriz. Bugün ittifakta yer almamız geçmişte söylediklerimizden geri duracağımız anlamına gelmiyor.  İttifak görüşmelerine başlarken bu şartla başladığımızı söyleyebiliriz. Biz kendimiz kalarak ittifakta yer alma kararı aldık. 

İnanç ve temel haklar konusunda hala atılması gereken adımlar. Ekonomik krizle boğuşuyoruz. Bize göre sorunun temel kaynağı faize dayalı kapitalist ekonomik model. Bunun terk edilmesi gerektiğini üretime dayalı bir sisteme geçilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Ekonomik sıkıntının en büyük  sebebi dış borç ve faiz. Hükümetler gelirinden fazla harcama yapmamalı. Yaparsanız her seferinde açık verirsiniz açığı kapatmak için borç alırsınız ve faizle aldığınız için bu batağa saplanırsınız. Ekonomi politikasıyla ilgili temelde söylediğimiz şey şu; faize dayalı kapitalist modelden vazgeçilmeli borçlanma hastalığından kurtulmalıyız. Bu da denk bütçe olarak anayasada yer almalı. 

Toplumsal ahlak ve aile

Toplumsal ahlak geniş bir kavram. Ticaretten eğitime sağlıktan edebiyata hatta siyasete kadar yalan, manipülasyon üzerine kurulu bir toplum düzenin bizi götüreceği bir yer yok. Rüşvet, yolsuzluk, adam kayırma bunların tamamı ahlak çerçevesinde değerlendirdiğimiz hususlardır. Ahlak dediğinizde sadece kadının kılık kıyafeti üzerinden değerlendirirseniz çok yanlış bir yerden bakmış olursunuz. Biz ailenin korunması gerektiğini ifade ediyoruz. Aile toplumun temelidir. Aileyi saldırıya maruz bırakırsanız toplumu çökertmiş olursunuz. Gayrı ahlaki yaşam tarzının teşvik edilmesinin sakıncalı olduğunu düşünüyoruz. Ama bu şu demek değil. Onların yaşam tarzına müdahale edeceğiz şeklinde bir algıyla bu yönde bir anlayış gelişiyorsa bunun da yanlış olduğunu ifade etmem lazım. Biz diyoruz ki meşru yollar kolaylaştırılsın açılsın insanlar gayrı meşru yollara sapmasınlar ama insanlar da neticede özel hayatlarında özgür. 

6284 sayılı kanun

Kadının ve çocuğun şiddete karşı kesinlikle korunması gerekiyor ama suistimale kapı aralayacak uygulamaların da revize edilmesi gerekiyor.