Hindistan polisi 'Müslüman ajan' saydığı yüzlerce işçinin evini yıktı

Aktivistler, Müslüman göçmenlerin evlerinin yıkılması olayı yaşananların iktidar partisinin “Müslümanlara zulmetmeye” dair daha kapsamlı gündemiyle örtüştüğünü belirtiyor.

Hindistan polisi 'Müslüman ajan' saydığı yüzlerce işçinin evini yıktı

Narendra Modi yönetimindeki Hindistan’da üst düzey siyasi kişilerin Müslüman göçmen işçilerle ilgili genellikle “ajanlar” bazen de “beyaz karıncalar” gibi son derece aşağılayıcı ifadeler kullanması olağan hale geldi.

Dahası bu retorik, eskiden Bangalore olarak bilinen büyük şehir Bengaluru’da bu hafta yüzlerce işçinin gecekondu mahallesindeki evlerinin “şüpheli kaçak göçmenleri” barındırdıkları bahanesiyle buldozerlerle yıkılmasıyla birlikte meyvesini verdi.

Resmi bir direktiften yoksun polis müdahalesiyle gerçekleştiği görülen eylem, yüzlerce kişiyi evsiz bırakırken, bu kişiler hala ayakta kalan barakalarda sınırlı alanları paylaşmak ya da sokaklarda uyumak zorunda bırakıldı.

Şehir yönetimi hadiseyi orta rütbeli düzenbaz bir yetkilinin eylemleri diye lanse ederken, Modi’nin iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) yerel şubesiyse yıkım olayını “yerinde karar” diye karşıladı.

Olay geçen pazar günü yanlarında sivil polislerin yer aldığı JCB buldozerlerindeki erkeklerin kentin doğusundaki kayıt dışı yerleşim yeri Kariyammana Agrahara’da 600 eve baskın düzenlemesiyle başladı.

Bu kişiler o an orada bulunların hepsini Bangladeşli yasa dışı göçmen ilan ederek, evleri yerle bir etmeye başladı.

Ardından sosyal medyada yayılan videolarda, mahalle sakinlerinin seçmen kimlik kartlarını, Aadhaar diye bilinen biyometrik kayıt belgelerini ve aslında Hindistan’ın diğer eyaletlerinde doğup büyüdüklerini gösteren diğer kanıtları sunmaya çalıştığı görüldü.

Fakat belgelere kayıtsız kalmayı sürdüren polis, daha sonra yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada, bu tür dokümanları diğer eyalet yetkilileriyle teyit etmeye ne zamanları ne de paraları olduğunu belirtti.

Yıkımdan sadece iki gün sonra, BJP’nin Batı Bengal eyaletindeki en üst düzey yetkilisi Dilip Ghosh, Hindistan’a giren “20 milyon Bangladeşli Müslüman ajanın” bulunduğunu söyleyerek, “Burada hiç kimsenin kalmasına izin vermeyeceğiz” açıklamasından sonra yıkımlar yaşandı.

Karnataka eyaletinin eski siyasi lideri Siddaramaiah, evlerin boşaltılmasını ve yıkımı “BJP hükümetinin insanlık dışı eylemi” diye nitelendirdi.

Muhalefetteki Hindistan Ulusal Kongresi partisinin sözcüsü VS Ugrappa ise “Oradaki insanlara ne olduğunu sadece Tanrı bilir. Bu, orman kanunundan başka bir şey değil ve nihayetinde hükümet sorumlu tutulmalı” diye konuştu.

İndependent.co.uk