Hartum’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yeniden patlak verdi

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında perşembe günü başkent Hartum’un farklı bölgelerinde, şiddetli çatışmalar patlak verdi. Çatışmalarla eş zamanlı olarak ülkedeki savaşın durdurulmasını görüşmek üzere Kahire’de komşu ülkeler zirvesi gerçekleştirildi.

Hartum’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında şiddetli çatışmalar yeniden patlak verdi

Görgü tanıkları, basına yaptıkları açıklamada Sudan’ın ikinci büyük şehri olan Omdurman’da Mühendisler Birliği ve Merkezi Yedek Kuvvetler Komutanlığı yakınlarında ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışma çıktığını söyledi.

Hızlı Destek Kuvvetleri, iki askeri bölgeyi ele geçirmek amacıyla birkaç saldırı düzenledi. Ancak ordu, karşılık verdi. Görgü tanıkları, dün gece bazı yerleşim yerlerini hedef alan yoğun ve aralıksız topçu atışları nedeniyle kent sakinlerinin zor saatler yaşadığını bildirdi.

Yerel kaynaklar, başkent Hartum’un güneyindeki bölgelerde çatışmaların yaşandığını açıkladı. Ayrıca Cabra ve el-Lamab banliyölerinde de iki tarafın savaşçıları arasında hafif silahlarla çatışmalar patlak verdi.

Hartum’un güneyindeki eş-Şacara bölgesinde yaşayan Mustafa Abdullah er-Rih, “Bölgede birkaç gündür yaşanan duraksamanın ardından şiddetli çatışmalar yeniden başladı. Geçtiğimiz hafta Kalakla mahallelerine sıçrayan şiddetli çatışmalara tanık olduk” ifadelerini kullandı.

Mustafa, bölgedeki ana Merkezi Yedek Kuvvetler Komutanlığı karargahının Hızlı Destek Kuvvetleri’nin kontrolüne geçmesinin ardından bu güçlerin askeri ve sivil araçlarla mahallelere yayılarak dolaşmaya başladığını, mahallelerin durmaksızın sürekli devam eden bir çatışma alanına dönüştüğünü söyledi. Sudan ordusu, 13 Temmuz’da Facebook üzerinden Omdurman’da niteliksel operasyonlar başlattığını duyurdu. Özel Harekât Kuvvetleri’nin Hartum’un güneyindeki el-Aşra ve es-Sahafa bölgelerinde kapsamlı tarama operasyonları düzenlediğini ve Hızlı Destek Kuvvetleri’ne ait noktalara baskın düzenlediğini belirtti.

Ordu, Omdurman ve Hartum şehirlerindeki bazı bölgelerde, evlere siperlenen Hızlı Destek Kuvvetleri’ni hedef alarak niteliksel askeri operasyonlarını yoğunlaştırıyor. Buna paralel olarak Polis Güçleri Genel Müdürü Halid Hasan, polis güçlerinin Omdurman’daki Karari mahallesinin güvenliğini sağlamadaki rolünü oynamaya hazır olduğunu dile getirdi. Yetkili, güçleri tüm güvenlik tehditleriyle kararlı bir şekilde başa çıkmak için azami hazırlık seviyesini yükseltmeye çağırdı. Ordunun kontrolündeki Karari bölgesinde polis güçlerinin ortaya çıkışı, savaşın Nisan ortasında patlak vermesinden bu yana ilk kez görülüyor.