Guterres'ten AB liderlerine: Gazze ve Ukrayna konusunda çifte standarttan kaçının

Avrupalı liderleri Ukrayna'ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağıran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, iki savaş bölgesine yaklaşımda 'çifte standarttan kaçınmaları' gerektiği mesajını verdi.

Guterres'ten AB liderlerine: Gazze ve Ukrayna konusunda çifte standarttan kaçının

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Birliği liderlerinden, yüz binlerce Filistinlinin ciddi gıda sıkıntısı çektiği ve olası kıtlık tehdidi altında olduğu koşullarda, Ukrayna'da gösterdikleri uluslararası hukuka saygıyı Gazze için de sergilemelerini istedi.

Avrupalı liderleri Ukrayna'ya gösterdikleri tutumu Gazze için de izlemeye çağıran Guterres, iki savaş bölgesine yaklaşımda 'çifte standarttan kaçınmaları' gerektiği mesajını verdi. 

Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'ne katılan Guterres, liderlerden BM Tüzüğü ve uluslararası hukukta yer alan standartlara saygı göstererek birlik içinde güçlü durmalarını istedi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile birlikte basına açıklamalarda bulunan Guterres, "Uluslararası insancıl hukukun temel ilkesi sivillerin korunmasıdır. Ukrayna'da olduğu gibi Gazze'de de çifte standart olmaksızın (sivillerin korunmasına dair) ilkelere bağlı kalmalıyız." dedi. 

Guterres, şöyle devam etti: 

"Süper güçlerin birbirleriyle savaş halinde olduğu kaotik bir dünyada yaşıyoruz; herhangi bir ülke veya herhangi bir silahlı grup, hesap verebilirlik olmadığı için istediği her şeyi yapabileceğini düşünüyor. Kaotik bir dünyada yaşadığımızda ilkelere bağlı kalmak çok önemlidir." 

İsrail'in saldırılarını sürdüğü Gazze'deki sivil kayıplara da dikkati çeken Guterres, "Genel Sekreter olduğum dönemde, Gazze'de eşi benzeri görülmemiş sayıda sivil kaybına tanık olduk, bunu kınıyorum." dedi.