Gazze’de katliam sürerken siyonistler Abu Dabi’de kutlama yaptı

İşgalci İsrail’in Gazze’deki katliamlarına tepkiler sürerken, İsrail’in BAE Büyükelçisi Yossi Shelley, Abu Dabi’de Yahudi töreni düzenledi. Tören, ülkedeki Yahudi varlığının artan görünürlüğünü ve İsrail-BAE ilişkilerinin savaş ortamında bile derinleştiğini gösterdi. Ekonomik ve diplomatik iş birliği artarken, Gazze’deki insanlık dramı karşısında BAE yönetimi sessizliğini koruyor.

Gazze’de katliam sürerken siyonistler Abu Dabi’de kutlama yaptı

Gazze’de İsrail işgal güçlerinin işlediği savaş suçlarına karşı uluslararası kınamalar ve halk protestoları artarken, İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Büyükelçisi Yossi Shelley, Perşembe günü Abu Dabi’de lüks bir salonda geleneksel bir Yahudi dini ritüeli olan “Brit Milah” düzenledi. Tören, ülkedeki Yahudi varlığının artan görünürlüğünü ve resmiyet kazanan varlığını simgeleyen açık ve kutlama havasında gerçekleşti.

Shelley, törenden görüntüleri sosyal medya platformu X üzerinden paylaşarak, etkinliği “BAE semaları altında kutsal bir Yahudi geleneğini kutlama” olarak tanımladı. Shelley, “Yahudi yaşamı Kudüs’ten Abu Dabi’ye kadar gelişiyor” ifadelerini kullandı.

Yayımlanan videolarda, büyükelçinin törende bir konuşma yaptığı, beyaz örtüye sarılı bir Yahudi bebeğin etrafında hahamlar ve davetlilerin bulunduğu, mavi balonlarla süslenmiş bir ortamda törenin hazırlandığı görülüyor. Yahudi dini geleneğine göre, sünnet genellikle doğumdan sekiz gün sonra gerçekleştiriliyor.

BAE’de yükselen Yahudi etkisi

Bu tören, uzun yıllar boyunca kamuoyunda görünür olmayan BAE’deki Yahudi topluluğunun artık dini ve kültürel etkinliklerini açıkça ve resmi destekle düzenlemeye başladığını gösteren bir diğer örnek oldu. Bu değişim, 2020 yılında imzalanan İbrahim Anlaşmaları sonrası hız kazandı.

Dünya Yahudi Kongresi’ne göre, BAE’de sürekli ikamet eden Yahudi sayısı yaklaşık bin kişi civarında. Bu topluluk büyük ölçüde Dubai’de yoğunlaşıyor ve burada yıllardır faaliyet gösteren “BAE Yahudi Konseyi” adlı bir dini merkez yönetiyor. Gizli bir sinagog olarak kurulan bu merkez, bugün resmi bir kurum olarak dini törenler, düğünler, sünnetler ve 13 yaşına giren çocuklar için düzenlenen “B’nai Mitzvah” gibi törenleri gerçekleştiriyor.

Son dört yıl içinde BAE’de Hanuka gibi Yahudi bayramları da aleni olarak kutlandı. Özellikle 2020’de Burç Halife önünde Hanuka mumlarının yakılması, bir Arap ülkesinde “emsalsiz” bir olay olarak yorumlandı.

Katliama rağmen ısınan ilişkiler

Yahudi dini etkinliklerinin aleni şekilde düzenlenmesi, BAE ile İşgalci İsrail arasındaki ilişkilerin ekonomik, güvenlik ve diplomatik alanlarda eşi benzeri görülmemiş bir şekilde güçlendiği bir dönemde gerçekleşiyor. Bu yakınlaşma, Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik sürdürülen ve çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 203 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesine veya yaralanmasına yol açan İşgalci İsrail’in saldırılarına rağmen devam ediyor.

Amerikan Bloomberg ajansının daha önce aktardığına göre, BAE, İşgalci İsrail ile ilişkileri geliştirme kararından geri adım atma niyetinde değil. BAE Devlet Başkanı’nın diplomatik danışmanı Enver Gargaş, Dubai’deki bir konferansta, “Stratejik kararlar uzun vadelidir. Engellerle karşılaşsa da devam ederiz. Arap-İsrail çatışması sonuç vermedi, artık işgali bitirecek siyasi bir yol bulunmalı” dedi.

Soykırımcı İsrail’e ekonomik destek sürüyor

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik abluka ve yardım engelleri devam ederken, BAE ile İsrail arasındaki ticaret hacminin savaşın başlamasından bu yana iki katına çıktığı bildiriliyor. Bu durum, bazı gözlemciler tarafından “soykırıma ortaklık” olarak nitelendiriliyor.

BAE, her ne kadar Filistin davasını “Arap koordinasyonunu artırarak” ve “İsrail’e siyasi baskı yaparak” desteklediğini iddia etse de, sahadaki gelişmeler ve taraflar arasındaki stratejik işbirliği bu söylemin aksini ortaya koyuyor. Abu Dabi yönetimi, Yahudi cemaatine kamusal alanda giderek daha fazla alan açarken, İsrail ile iş birliğini sürdürüyor.

Kaynak: arabi21.com