'Gazze özgürlük için savaşıyor ve onun lideri de Hamas'

İsrailli gazeteci Gideon Levy'den Yahudi Soykırımı’na atıf: “Gazze bir gettodur ve bu bir getto ayaklanmasıdır”

'Gazze özgürlük için savaşıyor ve onun lideri de Hamas'

Haaretz gazetesi köşe yazarlarından Gideon Levy, çarpıcı bir yazı kaleme aldı. İsrail’de ve dünya kamuoyunda İsrail’e yönelik eleştirileriyle dikkat çeken Levy, Gazze’yi İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin kitlesel imha kamplarına göndermeden önce Yahudileri hapsettiği gettolara benzetti.

İsrailli uzmanların, Gazzelilerin “katletmek için doğduğunu” öne sürüp onları şeytanlaştırdığını yazan Levy, Yahudi Soykırımı’na atıfta bulunarak “Gazze’de olup bitenlerin bilinçli ve istekli bir şekilde gerçeklikten koparıldığını, 2 milyon insanın 12 yıldır dikenli teller arasında tutulduğu bilgisinin İsrail’e hiçbir şey hatırlatmadığını” öne sürdü.

Levy’nin İsrail devletini tanımayan ve İsrail’de sürekli “terörist” olarak bahsedilen Hamas hakkında söyledikleri ise oldukça cesur:

“Gazze bir gettodur ve güneyde olup bitenler bir getto ayaklanmasıdır. Bunun başka bir ifadesi yok. Hamas aleyhinde iddialarda bulunabilirsiniz fakat Gazze aleyhinde bulunamazsınız. Gazze özgürlük için savaşıyor ve onun lideri de Hamas.”

İkinci Dünya Savaşı sırasında Naziler, üstün kabul edilen Aryan ırkını, “alt ırk” diye tabir edilen Yahudi ırkından ayırmak için tüm Yahudileri ayrı mahallelere yerleştirmiş ve bu mahallelere “getto” ismini vermişti. Varşova gettosu, bunların arasında en ünlü olanıydı.

Sadece birkaç gün önce Yahudi Soykırımı’nı anan ve gettoların hatırası ile kurulan bir ülkenin, başkentinden sadece bir saatlik uzaklıkta kendi elleriyle bir getto kurduğunu söyleyen Levy, “dünyanın kendi ıstırabına kayıtsızlığı üzerine kurulan bir toplumun, kendi elleriyle yarattığı ıstıraba canavarca bir merhametsizlik gösterdiğini” savundu.