El--Hamid’in ölümü sonrası Suudi Arabistan’a ´tutukları serbest bırak´ çağrısı

Uluslararası hukuk uzmanı Mustafa Nasrullah, Suudi Arabistanlı insan hakları savunucusu Abdullah el-Hamid’in hapishanede hayatını kaybetmesi üzeri Ürdün hükümetinden, Suudi Arabistan’daki tutuklu vatandaşlarının serbest bırakılması için çağrıda bulunmasını istedi.

El--Hamid’in ölümü sonrası Suudi Arabistan’a ´tutukları serbest bırak´ çağrısı

Ürdünlü yetkililerin Suudi Arabistan’daki tutuklu vatandaşlarının isim listesini hazırlayarak ilgili Suudi makamlarına göndermesi gerektiğine dikkat çeken Nasrullah, Ürdün hükümetinin, koronavirüs salgınından halkını korumak için önlem aldığı gibi Suudi Arabistan’daki tutuklu vatandaşları için de adım atması gerektiğinin altını çizdi.

Suudi Arabistan hapishanelerindeki tutukluların çok ciddi risk altında olduğunu hatırlatan Nasrullah, insan hakları savunucusu Abdullah el-Hamid’in tutuklu olduğu hapishanede ihmaller sebebiyle ölmesinin, Suudi Arabistan'daki Filistinli ve Ürdünlü tutuklular için yeni bir alarm zili olduğunu söyledi.

Suudi Arabistanlı alim ve aynı zamanda insan hakları savunucusu olan Abdullah el-Hamid tutuklu bulunduğu hapishanede 69 yaşında hayatını kaybetti.

Suudi Arabistan makamları henüz bir açıklama yapmazken, aktivistler ve akademisyenler Hamid'in tıbbi ihmal sebebiyle yaşamını yitirdiğini iddia ediyor.

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları" Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Doktor Hamid, cuma sabahı tıbbi ihmalin yol açtığı beyin felci nedeniyle yaşamını yitirdi." ifadeleri kullanıldı.

Hamid'in hapishanede ölmesinin sıradan bir durum olmadığı aktarılan açıklamada, Suudi Arabistan yönetiminin komaya giren Hamid'i hastaneye nakletmeden önce birkaç saat beklettiği ve bunun "kasıtlı bir suikast olduğu" öne sürüldü.

palinfo