Dünyanın 'süper gücü' imajından 'aciz Amerika' imajına

Dünyanın herhangi bir köşesindeki herhangi bir vatandaşını korumak için derhal harekete geçen Amerika imajının Kovid-19 salgını sürecinde, içeride on binlerce insanını korumaktan aciz Amerika'ya dönüştüğü görüldü.

Dünyanın 'süper gücü' imajından 'aciz Amerika' imajına

Donald Trump'ın koronavirüs pandemisi karşısındaki kriz yönetim performansının, Kasım 2020 başkanlık seçimlerini ciddi bir şekilde etkileyeceği belirtiliyor.

Trump'a yönelik en büyük eleştirilerden biri, salgını ciddiye almayıp tedbir konusunda gecikmesi. Trump yönetiminin ocak ayından itibaren istihbarat birimleri tarafından sık sık uyarıldığı, buna rağmen tedbirlerin alınmadığına ilişkin ABD basınında yayımlanan haberler de Trump'a yönelik eleştirlerin artmasına neden oluyor.

New York ve New Jersey eyaletlerindeki hastanelerde yoğun bakım ünitelerinin yetersizliği, test kiti, maske ve diğer tıbbi malzemelerin üretiminde yaşanan yavaşlık, ABD ve Trump yönetiminin küresel salgındaki başarısızlığını dünya kamuoyunun önüne sererken, ABD’yi de salgının "yeni merkez üssü" yaptı.

Trump kendisine yönetilen "başarısız" eleştirilerine karşılık Hazine'nin musluklarını açtı. Ayrıca kongreden 2 trilyon dolar civarında bir ekonomik yardım paketinin çıkarılması için Cumhuriyetçiler ve Demokratların birlikte çalışmasını destekleyerek prim yapmaya çalıştı. Ancak artan vaka ve ölüm sayıları nedeniyle dozu sertleşen eleştirileri, devasa ekonomik paket de engelleyemedi. Trump ise yapılan eleştirileri kendine karşı bireysel siyasi saldırılar olarak nitelediriyor.

Dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş ülkesi, dünyanın "süper gücü" olarak nitelendirilen ABD, tarihindeki en dip noktalardan birini yaşıyor. Trump yönetiminin krizde neden başarısız olduğu, salgına neden bu kadar hazırlıksız yakalandığı Amerikan kamuoyunda ve dünyada büyük bir şok yaşanmasına neden oldu.

Bununla beraber ABD'nin tarihin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğuna dair çok ciddi uzman görüşleri de var. Aynı zamanda kasım ayında yapılacak seçimlerde Trump'ın yeniden seçilip seçilmeyeceği ciddi bir soru işareti olarak gündemdeki yerini koruyor.

Birçok akademisyen ve uzman, ABD'nin artık süper güç olma özelliğini kaybettiğini, hatta ABD hegemonyasının sonunun geldiğine dair yorumlar yapıyor.

AA