Diktatör Said'ten Meclis'in toplanması girişimine uyarı

Tunus’ta önce meclisi feshederek bütün yetkileri üzerine alan son olarak Yüksek Yargı Konseyini kendine bağlayan BAE ve Batı destekli Cumhurbaşkanı Kays Said çalışmalarına son verdiği Meclis'in oturum düzenleme girişimleri konusunda, "Bugün olan ve sanal toplantı olarak kabul edilenler yasa dışıdır çünkü mecliste olduğu gibi meclis ofisinin de çalışmaları dondurulmuştur" şeklinde konuştu.

Diktatör Said'ten Meclis'in toplanması girişimine uyarı

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan videoya göre, Said, Milli Güvenlik Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Ülkenin birliğine el uzatmak güvenliğine ve Tunus halkının güvenliğine el uzatmaktır." ifadelerini kullandı.

Devletin içeriden ve dışarıdan iplerle hareket eden bir kukla olmadığını ileri süren BAE ve Batı destekli Kays Said, "Tunus devlet kurumları, küçük misyonlarla ayakta durmaz. Bugün olan ve sanal toplantı olarak kabul edilenler yasa dışıdır çünkü mecliste olduğu gibi meclis ofisinin de çalışmaları dondurulmuştur" şeklinde konuştu.

Her yerde meclisin fesih talepleri olduğunu iddia eden Said, "İşte bundan dolayı 25 Temmuz'da Anayasa'ya uygun şekle göre istisnai kararlar alındı" açıklamasında bulundu.

Tunus diktatörü Said: Diktatör olmak gibi bir çabam yok

BAE ve Batı destekli Said, ülkesinin dışarıda ve içeride bir egemenliğinin olduğunu, bunu karıştırmak isteyen ya da iç savaş çıkarmak isteyenleri, onlara karşı çıkacak kurumlar ve güçler varlığı ile uyardı.

Said, Meclisin yeniden toplanma girişimini "Bugünkü veya daha sonra çağrısı yapılacak toplantılar, bazılarının sandığa gitme korkusundan dolayı yaptığı sefil çabalar" olarak değerlendirdi.

Tunus'ta BAE ve Batı destekli Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'deki olağanüstü kararlarıyla çalışmalarına son verilen Meclis, 30 Mart'ta çevrim içi oturum düzenleme kararı almış ve parlamenterlere katılmaları için duyuru yapılmıştı.

Söz konusu toplantı çağrısı öncesinde, Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi başkanlığında 28 Mart 2022'de Meclis Ofisi üyelerinin çoğunluğunun katıldığı bir toplantı düzenlenmişti.

- 25 Temmuz kararlarının kaldırılması görüşülecek

Meclis Başkan Yardımcısı Mahir el-Mezyub, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "30 milletvekilinin yazılı talebi doğrultusunda, 30 Mart Çarşamba günü düzenlenecek Meclis oturumunda, Cumhurbaşkanı Said tarafından alınan istisnai kararların kaldırılması görüşülecek." ifadesini kullandı. Mecliste 2 Nisan'da ülkedeki siyasi ve mali krizlerin değerlendirileceği bir oturumun daha yapılması bekleniyor.

DİKTATÖR SAİD'İN ALDIĞI KARARLAR

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla ülkede darbe sürecini başlatmış oldu.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said, 7 Şubat'ta da Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurdu. Tunus Cumhurbaşkanlığından 12 Şubat'ta yapılan açıklamada, Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve yerine geçici bir konsey oluşturulmasını öngören kararnamenin Said tarafından imzalandığı bildirildi.

6 Ocak'ta aralarında Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Merzuki, Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi, eski Başbakanlardan İlyas el-Fahfah, Yusuf Şahid, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali'nin de bulunduğu 19 kişinin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmelerine karar verildi.

BAE ve Batı destekli Said'in aldığı bu kararlar başta Nahda Hareketi olmak üzere halkın büyük bir kesimi tarafından"darbe" olarak nitelendirilyor.