Columbia Üniversitesi Gazze protestoları nedeniyle ana mezuniyet törenini iptal etti

Öğrenci protestocular, okullarını İşgalci İsrail ile iş yapan veya başka şekilde savaş çabalarına katkıda bulunan şirketlerdeki yatırımlarını çekmeye çağırıyor.

Columbia Üniversitesi Gazze protestoları nedeniyle ana mezuniyet törenini iptal etti

Columbia Üniversitesi, kampüste haftalardır süren Filistin yanlısı protestolar nedeniyle üniversite çapındaki büyük mezuniyet törenini iptal etme kararı aldı. Pazartesi günü okuldan yapılan açıklamada bu hafta ve önümüzdeki hafta daha küçük çaplı törenler düzenleneceği duyuruldu.

Ülkenin en prestijli okullarından biri olan üniversitenin yönetiminden yapılan açıklamada "Öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere dayanarak dikkatimizi, ders günlerine ve öğrencilerin akranlarıyla birlikte bireysel olarak onurlandırıldığı fakülte düzeyindeki mezuniyet törenlerimize odaklamaya ve 15 Mayıs'ta yapılması planlanan üniversite çapındaki törenden vazgeçmeye karar verdik," ifadeleri yer aldı.

Geçtiğimiz birkaç haftanın topluluk için "inanılmaz derecede zor" olduğunu kaydeden okul, duyurusunda kararı öğrencilerle yapılan görüşmeler sonrasında aldığını söyledi.

Yetkililer öğrencilerin küçük ölçekli, fakülte temelli kutlamaların kendileri ve aileleri için daha doğru olacağını vurguladıklarını belirtti.

Yetkililer, geçen hafta kampların kaldırıldığı ana kampüsün güney çimenliği için planlanan törenlerin çoğunun, yaklaşık 8 kilometre kuzeydeki Columbia spor kompleksinde gerçekleşeceğini söyledi.

Columbia yüz yüze dersleri haftalar önce iptal etmişti.

Geçtiğimiz haftalarda Columbia'nın yeşil alanında kamp kuran ve bir akademik binayı işgal eden 200'den fazla Filistin yanlısı gösterici tutuklandı.

Okullar, güvenli ve kapsayıcı kampüslerde ifade özgürlüğünün korunması ile ifade özgürlüğünün sağlanması arasındaki çizginin nerede çizileceği konusunda mücadele ederken, ülke genelindeki üniversitelerde de benzer kamplar ortaya çıktı.