'Çok sayıda CIA yetkilisini taşıyan uçak düşürüldü'

Afganistan'ın doğusunda düşen uçağın kime ait olduğu, içindekilere ne olduğunun soru işaretine dönmesinin ardından, ABD ordusuna ait bir uçağın düştüğü doğrulandı. Taliban CIA ajanlarının içinde olduğunu ve kendilerinin düşürdüklerini açıkladı.

Afganistan'ın doğusunda düşen uçak için ABD'li yetkililerin Reuters'e 'ABD ordusuna ait küçük uçak' açıklaması yapmasına karşın, ilk etapta Pentagon haberleri yakından takip ettiklerini ve kazayı soruşturduklarını söylemekle yetindi.

'Çok sayıda üst düzey CIA yetkilisi taşıyordu'

Öncesinde Taliban, istihbarat görevine çıkmış bir ABD uçağını düşürdüğünü iddia etti.

Taliban'ın açıklamasında içinde çok sayıda üst düzey CIA yetkilisinin de bulunduğu bir ABD casus uçağı düşürdüğü iddiasına yer verildi.

Taliban sözcüsü, uçaktaki CIA ajanlarının hepsinin öldüğünü öne sürdü.

Reuters'e konuşan ABD'li yetkililer ise küçük askeri uçağın düşman faaliyeti sonucu düştüğüne dair henüz bir işaret olmadığını söyledi.

Uçağın düştüğü Afganistan'ın doğusundaki Gazne vilayetinin Deh Yek ilçesine bağlı Saduzey beldesi, Taliban'ın kontrolündeki bölgede.

'ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Bormbardier E-11A uçağı'

Sosyal medyada paylaşılan olay yerine ait fotoğraflar ve bir videoda gözüken enkazın ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Bormbardier E-11A uçağına ait.

ABD ordusu bu tip uçakları Afganistan'da gizli elektronik gözetim ve kontrol amaçlı kullanıyor.

'Yandığı için üzerindeki yazılar okunamıyor'

İlkin uçağın Ariana Afgan Havayollarına ait olduğu iddia edilmişti, ama şirketten yalanlama geldi.

Ardından Gazne Valisi Vahidullah Kilimzey, uçağın Ariana Hava Yollarına değil, yabancı bir ülkeye ait olduğunu ve yandığı için üzerindeki yazıların okunamadığını söyledi.

Pentagon da Afganistan'ın Gazne vilayetinde bir ABD uçağının düştüğüne ilişkin haberlerin farkında olduklarını ve olayı araştırdıklarını duyurdu.

Tolonews, Sputniknews