Burkina Faso'da Kadiyanilerin gittiği Mehdi Abad Camii'ne saldırı: 9 ölü

Burkina Faso'nun Sahel bölgesinde Ahmedilerin (Kadıyaniler) gittiği Mehdi Abad Camisine düzenlenen saldırıda 9 kişi yaşamını yitirdi.

Burkina Faso'da Kadiyanilerin gittiği Mehdi Abad Camii'ne saldırı: 9 ölü

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, kimliği henüz belirlenemeyen silahlı kişiler, Sahel bölgesinde yer alan Falagountou ilçesindeki Mehdi Abad Camisine akşam namazı sırasında saldırı düzenledi.

Dori kasabası yakınlarındaki yaklaşık 650 Ahmedi Cemaati üyesinin yaşadığı köy olan Mehdi Abad'daki camilerinde akşam namazı için toplandıkları sırada, motosikletlere binen 8 silahlı militancamiyi bastı ve ibadet edenleri tehdit etmeye başladı.

Görgü tanıklarının anlatımlarına göre militanlar, caminin imamı da dahil olmak üzere dokuz kişiyi diğer ibadet edenlerden ayırarak avuluya çıkardı. 67 yaşındaki İmam Alhaj Boureima Bidiga'nın Ahmediye inancından vazgeçmesini talep ettiler İmam vazgeçmeyeceğini söyleyince infaz ettiler.

Daha sonra sırayla diğer sekiz kişiyi de aynı soruyu soran militanlar, olumsuz cevap alınca bunlarıda öldürdüler. 

Militanlar ibadet edenlere camilerini yeniden açarlarsa veya inançlarını inkar etmezlerse köye geri dönerek ve geri kalan tüm Ahmedileri öldürmekle tehdit ettiler.

Kadiyanilik-Ahmedilik

Hindistan’ın Pencap eyaletinde 1880’de Mirza Gulam Ahmed Kadıyani tarafından kurulmuştur. Ahmediye de denir.

Hareket, Gulam Ahmed’den sonra Kadıyan Kolu ve Lahor Kolu şeklinde ikiye ayrılmıştır. Daha katı görüşlere sahip olan Kadıyan Kolu, Gulam Ahmed’in Peygamberliğini savunduğu için Müslüman âlimler tarafından İslam dışı olarak görülmüştür. Nisbeten ılımlı görüşlere sahip olan Lahor Kolu ise Gulam Ahmed’in Peygamber değil, müceddid olduğunu ileri sürdüğü için İslam dairesi dışında değerlendirilmemiştir.

Müslüman yazarlar hareketin İngilizler tarafından kurulduğunu ve desteklendiğini ifade etmişlerdir

Avrupa’da güçlü Teşkilatlar kuran hareket, İngiltere, Hollanda, Almanya, Danimarka, İspanya, Güney Amerika, ABD, Asya ve Pasifik Adaları ve Afrika’da da bürolar açmıştır.

İslam âlimleri, Kadıyanilerin Müslüman olmadıklarını ittifakla bildirmiştir. İslâm âlimlerinin bunlara verdiği cevapları dikkate alan Pakistan Parlamentosu da, 7 Eylül 1974 tarihli kararıyla Kadıyanileri, İslâm dışı azınlık olarak ilân etti. Buna rağmen, Müslüman süsü verebilmek için, kendilerinden Müslüman Ahmediye cemaati diye bahsediyorlar. Kadıyanilerin İslamiyet’e uymayan görüşleri çoktur.