BM, Afganistan için harekete geçiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, insani krizin yaşandığı Afganistan için 4,4 milyar dolar tutarında yardım kampanyası başlattıklarını belirterek, bu miktarın, şimdiye kadar bir ülke için hedeflenmiş en yüksek meblağ olduğunu vurguladı.

BM, Afganistan için harekete geçiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, insani krizin yaşandığı Afganistan için 4,4 milyar dolar tutarında yardım kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Griffiths ve BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, BM'nin Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Afganistan için başlatılan yeni yardım kampanyasına dair bilgi verdi.

Ülkede yıllarca süren işgal ve katliamlar sonrası "Halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmek için daha büyük planlar yapmamız gerektiğini görüyoruz" ifadelerini kullanan Griffiths bu kapsamda Afganistan'ın her zamankinden daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Griffiths, "Bugün Afganistan için 4,4 milyar dolarlık yardım kampanyası başlatıyoruz. Bu miktar, tek bir ülke için başlatılmış insani yardım kampanyalarının en yükseği ve 2021'de toplanılan paradan 3 kat daha fazladır" dedi.

Afganistan'da işgal ve yıkımın sebep olduğu durumun sonucu olarak, "2 milyonun üzerinde sivilin ülke içinde yerinden edildiğini, 23 milyon kişinin insani yardıma muhtaç durumda ve 5 yaş altı 1 milyona yakın çocuğun yetersiz beslenme riski altında olduğu" bilgisini paylaşan Griffiths, "Ailelere yaşadıkları yerde gıda, çiftçilere ekin yaptıkları yerde tohum ve ülke genelinde hastanelere sağlık ekipmanı temin etmeliyiz. Evine dönmek isteyen sivillere de imkani sağlamalıyız." şeklinde konuştu.