Bir İslam ülkesi daha IMF’nin pençesinde!

Pakistan ekonomik çöküşün eşiğinde. İmran Han hükümetinin dış müdahaleler sonucu devrildiği ülke, küresel tefeci IMF’nin pençesine düşmüş durumda. Meclis kararıyla başbakan olarak atanan Şehbaz Şerif’in "Ekonomik durumumuz tasavvur bile edilemez" açıklaması bir Müslüman ülkenin daha düşürüldüğü içler acısı hali ortaya koyuyor.

Bir İslam ülkesi daha IMF’nin pençesinde!

Pakistan’da İmran Han sonrası ortaya çıkan siyasi durum, yaşanan afetler ekonomiyi kötü bir şekilde etkilemeyi sürdürüyor.

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, ülkedeki ekonomik krize ilişkin yaptığı açıklamada, içinde bulundukları durumu "tasavvur bile edilemeyecek zorlukta" şeklinde özetledi.

Ekonomik kriz sırasında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardım paketi konusunda ülkesine "zor zamanlar" yaşattığını söyleyen Şerif, "Ekonomik durumumuz tasavvur bile edilemez. Yerine getirmemiz gereken koşullar hayal gücünün de ötesinde. Ancak ülkenin bunları kabul etmekten başka seçeneği yok" itirafında bulundu.

Başbakanın konuşmasının ardından son haftalarda büyük değer kayıpları yaşayan para birimi Rupi, Dolar karşısında rekor düşüşler kaydetti.

Merkez Bankası rezervleri 3,7 milyar dolara düştü.

Pakistan içinde bulunduğu ekonomik krizi bertaraf etmek için küresel tefeci IMF ile 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması için görüşmeler yürütüyor.

İMRAN HAN UYARMIŞTI!

Hukuksuz bir şekilde başbakanlıktan düşürülen eski başbakan İmran Han, görevden alındıktan sonra yaptığı bir açıklamada, yargı darbesiyle kendisini devirenlerin ülkeyi büyük bir ekonomik krize sürüklediğini vurgulamış, kırılgan ekonominin derin bir çıkmaza gireceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Han, Pakistan para birimi Rupi'nin şimdilerde tarihin en düşük seviyelerine gerilediğini ve faiz oranlarının ise 1998 yılından bu yana en yüksek rakamlara çıktığını belirterek, “Önümüzdeki süreç için ülke ekonomisi parlak bir görüntü vermiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan 2022'da yapılan güven oylaması sonucu seçilmiş Başbakan İmran Han liderliğindeki hükümet düşürülmüş, ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, Mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.