Başbakan Yardımcısı Hanefi: İslam Emirliği, güvenli bir ortam oluşturdu

Afganistan Başbakan Yardımcısı Abdulselam Hanefi, İslam Emirliği'nin Afganistan'da güvenli bir ortam ve tarafsızlık politikası oluşturduğunu söyledi.

Başbakan Yardımcısı Hanefi: İslam Emirliği, güvenli bir ortam oluşturdu

Kabil'in Dasht-e-Barchi bölgesinde Şii ulema tarafından düzenlenen bir toplantıda konuşan Hanefi, dünyanın mevcut Afgan hükümeti ile ilişkilerde olumlu etkileşimde bulunmasını istedi.

Başbakan Yardımcısı, "Dostluk karşılıklı olmalı. Onlarla etkileşim halindeyiz ve bölgedeki ve bölge dışındaki tüm komşu ve ülkelerle aynı etkileşim ve ilişkileri bekliyoruz” dedi.

Abdusselam Hanefi, son 20 yılda eğitim kurumları, medreseler ve halka açık alanlara yönelik saldırıların hiçbirinin İslam Emirliği tarafından gerçekleştirilmediğini söyledi.

Hanefi, ülkenin farklı etnik grupları arasında ulusal birliğin korunması çağrısında bulunarak şunları ekledi: “Yıllarca Aşura törenlerinde, eğitim merkezlerimizde, camilerimizde, yas yerlerimizde ve Afganlar için diğer ibadethanelerimizde hiçbiri emniyete alınmadı. Afganistan'da her gün binlerce masum insan şehid ediliyordu. Ve bunu Taliban'ın yaptığını söylüyorlardı. Oysa Taliban'ın kültüründe bu yok” dedi.

Toplantıda İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Necib Mucahid de şunları söyledi: "Afganlar arasında farklılıklar ve sorunlar olursa zemin işgale açılır" dedi.

Kabil Valisi Kasim Halid, toplantıda son beş ayda Kabil'de hiçbir adam kaçırma olayı olmadığını söyledi.

Halid, "Son beş ayda kaçırma sıfıra indirildi, hiç kaçırma vakamız yok" diye ekledi.

Bu arada bazı Şii din adamları, son iki yılda sağlanan güvenliği memnuniyetle karşıladılar.

İslam Emirliği yetkilileri, ülkenin Sünni ve Şii sakinleri arasında hiçbir fark olmadığını söyleyerek, hiçbir grubun ülkede nifak tohumları atmasına izin vermeyeceklerini yineledi.