BAE'den İşgalci İsrail'i cesaretlendiren adımlar

Filistin davası en zor dönemlerinden birini yaşarken BAE, Filistin halkının sırtından İşgalci İsrail ile normalleşmeye çalışıyor. Katil İsrail Filistinlileri öldürüp kuşatırken Tel Aviv Havaalanına BAE uçağı iniyor.

BAE'den İşgalci İsrail'i cesaretlendiren adımlar

Birleşik Arap Emirliklerine (BAE) ait Etihad Airways, Filistin'e tıbbi malzeme yardımı iddiasıyla bir aydan kısa sürede, 19 Mayıs ve 9 Haziran'da iki kez İşgalci İsrail'e doğrudan sefer düzenledi. 

Filistin yönetimi ise BAE’nin, Filistin hükümetiyle bu konuyla ilgili herhangi koordinasyon sağlamadığını belirterek, İşgalci İsrail üzerinden gönderilen yardımları geri çevirdi.

Filistin Sosyal Kalkınma Bakanı Ahmed Mecdelani, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İşgalci İsrail yönetiminin işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını yaptığı günlerde BAE'nin tavrını eleştirdi.

Mecdelani, "Dünya İsrail'i boykot etmeye çağırırken ve işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı kısımlarını ilhak planını gerçekleştirmesi halinde yaptırım uygulama tehdidinde bulunurken BAE, İşgalci İsrail ile normalleşmeyi daha fazla güçlendiriyor." dedi.

"BAE, Kovid-19 salgınını İsrail'le normalleşmede bir köprü olarak kullanıyor"

Yardım konusunda Filistinli yetkililerle temas kurulmadığını belirten Mecdelani, "BAE, Filistin'e tıbbi malzeme yardımı iddiasıyla ilk uçağı birkaç hafta önce bizimle veya Filistin'in Abu Dabi Büyükelçisi ile koordinasyon sağlamadan gönderdi ve biz onu reddettik. BAE, Kovid-19 salgınını İşgalci İsrail ile normalleşmek için bir köprü olarak kullanıyor. Herhangi bir ülkeye yardımda bulunmak isteyen o ülkenin yöneticileri ve temsilcileriyle koordinasyon kurar. BAE ise bunu yapmadı." diye konuştu.

Filistinli Bakan Mecdelani, ülkesine yönelik uluslararası yardımları memnuniyetle karşılayacaklarını ifade ederken, "Ancak bu şekil ve yöntemle, bizimle koordinasyon kurmadan yapılanları kabul etmeyeceğiz ve hiçbir kimsenin özel amaçlarına ulaşmasına araç olmayacağız." vurgusu yaptı.

"BAE, Filistin halkının sırtından İşgalci İsrail ile normalleşmeye çalışıyor"

Fetih Hareketinin Batı Şeria'daki sözcüsü Hüseyin Hamayil de BAE uçağının Filistin'e tıbbi malzeme yardımı iddiasıyla İşgalci İsrail'e doğrudan sefer yapmasını "şüpheli bir durum" olarak nitelendirdi.

Hamayil, şunları söyledi:

"İşgalci İsrail'in Batı Şeria'nın bir kısmını ilhak planından dolayı Filistin davası en zor dönemlerinden birini yaşarken BAE, Filistin halkının sırtından İşgalci İsrail ile normalleşmeye çalışıyor. Katil İsrail Filistinlileri öldürüp kuşatırken işgalci İsrail'in havaalanına bir Arap uçağı iniyor."

İşgalci İsrail'i cesaretlendiren adımlar

Filistinli siyaset uzmanı Abdulmecid Suveylim ise İşgalci İsrail hükümetinin BAE ile yakınlaşmayı, Batı Şeria'nın bir kısmını "ilhak" planını pazarlamada kullandığını söyledi.

Suveylim, İşgalci İsrail'in bu tür ilişkileri istediği gibi kullanabileceğini ve Arap dünyasının ilhak planını desteklediği yönde pazarlamaya çalışabileceğini, bunun da planlarını uygulamakta İşgalci İsrail'i cesaretlendireceğini ifade etti.

BAE ve İşgalci İsrail arasında özel güvenlik ilişkileri olabileceğini dile getiren Suveylim, bu yakınlaşmanın yeni olmadığını ve iki yıl önce başladığını belirtti.

Suveylim, BAE'nin, İşgalci İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin Filistin davasını etkileyeceğini beklemediğine işaret etti.

"BAE, ilhak için acele ediyor"

Eski Filistin Tarım ve Sosyal İşler Bakanı Şevki el-İsa da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "BAE, Batı Şeria'yı İşgalci İsrail'e ilhak etmek için acele ediyor gibi görünüyor." ifadesini kullandı.

AA