ABD'de petrol hatlarına siber saldırı sonrası acil durumu ilan edildi

ABD yönetimi ülkedeki en büyük yakıt boru hattı sisteminin iki gün önce siber saldırıya uğradığının fark edilmesinin ardından işlevini kaybetmesi sonucunda pazar günü bölgesel acil durum ilan etti.

ABD'de petrol hatlarına siber saldırı sonrası acil durumu ilan edildi

Colonial Pipeline Company, 50 milyon tüketiciye hizmet veren 8 bin 850 kilometrelik boru hattı aracılığıyla Teksas Körfezi'nden ülkenin doğu kıyısına yakıtı gönderiyor ve 50 milyon tüketicinin ihtiyacını görüyordu.

Şirketten yapılan açıklamada fidye yazılımı olan ransomware virüsünün kullanıldığı ve sistemsel verilerin yeniden çalışabilmesi için para talep edildiği belirtildi.

Otobanlar kullanılacak

Ulaşım Bakanlığından yapılan acil durum bildirisinde amacın benzin, motorin, jet yakıtı ve diğer rafine edilmiş petrol ürünlerinin derhal taşınması ihtiyacını karşılayarak gerekli rahatlamayı sağlamak olduğu kaydedildi.

Buna göre yüksek miktarda yanıcı ve tehlikeli yakıt otobanlar kullanılarak Alabama, Arkansas, Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, New Jersey, New York, Kuzey Carolina, Pennsylvania, Güney Carolina, Tennessee, Teksas ve Virginia gibi durumdan kötü etkilenen eyaletlere taşınabilecek.

Bu eylem planı ile ayrıca özel şirketlere ait ticari araçlar da bu acil durum kullanılacak.

Colonial'ın depoları Georgia eyaletinin güneyinde yer alıyor ve ABD'deki en yüksek hacimli boru hattının işletmecisi konumunda. Günde 2,5 milyon varil benzin, dizel ve jet yakıtı transfer edilmesini sağlayan şirketin durum güvenli hale gelmeden sistemlerini çalıştırmayacağı belirtiliyor.

Yaşanan gelişmeler sonrası Pazartesi günü petrol fiyatları yüzde 1'lik artış yaşadı.

Biden yönetimi devraldığından bu yana üçüncü büyük saldırı

Başkan Joe Biden göreve geldiğinden bu yana ABD yoğun bir siber saldırı altında. Kısa süre önce de önce güneş panelleri sistemleri hacklenmiş ardından da binlerce federal kurum ve özel sektör bilgisayarının bağlı bulunduğu ağlara virüs bulaştırılmıştı. Bu saldırılar için Rusya sorumlu tutulmuş ve karşılık verileceği duyurulmuştu.

Son boru hattı saldırılarının ise Çin'den geldiği öne sürülüyor.

Euronews