ABD medyası İslamofobya'yı besliyor

ABD'de medya Müslümanlara yönelik nefret duygusunun oluşması yönünde algı operasyonları yapıyor.

ABD medyası İslamofobya'yı besliyor

Georgia ve Alabama Üniversiteleri tarafından yürütülen araştırmanın sonuçları, Müslüman olmayanlar tarafından yapılan terör saldırılarının, belirli bir dinle ilişkilendirilmediğine veya sadece “terör” olarak nitelendirildiğine işaret etti.

Geçtiğimiz yıl, Georgia Üniversitesi, 2011-2015 yılları arasında ABD’de yapılan saldırıların medyada ne kadar yer verildiğine ilişkin bir anket yayınladı ve saldırgan Müslüman olduğu zaman yüzde 449 daha fazla yer verildiğini açıkladı.

Araştırmacılar, 2013 yılında bir Müslüman tarafından Boston Maratonu’nda yapılan iki kişinin ölmesiyle sonuçlanan bombalı saldırı, Amerika'da beş yıl içinde gerçekleştirilen saldırılar içinde tüm medya haberlerinin neredeyse yüzde 20'sini oluşturduğunu ortaya çıkardı.

Öte yandan, daha önce ABD ordusunda hizmet vermiş Wade Michael Page tarafından 2012'de Wisconsin eyaletinde düzenlenen ve altı kişinin ölmesine neden olan tapınak katliamına ise 5 yıl boyunca medyada sadece yüzde 3,8 oranında yer verildi.

İki yıl önce ABD’li Dylann Roof tarafından Kuzey Carolina'nın Charleston eyaletinde siyahların gittiği bir kiliseye yapılan ve 9 kişinin ölmesine neden olan silahlı saldırıya da medyada o yıl yalnızca yüzde 7,4 oranında yer verildi.

Basın mensuplarının bilinçli veya bilinçsiz bir şekilde sunduğu bu uygunsuz medya yayını dağılımı, bu genel duyguya uygun bir düşünme biçiminin yaratılmasına katkıda bulunuyor. (Ajanslar)