AB: Münbiç'teki güvensiz ortamdan endişeliyiz

AB Komisyonu sözcülerinden Stano, Münbiç'te YPG'nin kendilerini protesto eden sivil halka ateş açarak 8 kişinin ölümüne neden olması üzerine, "Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvensiz ortamdan endişeli" olduklarını bildirdi.

AB: Münbiç'teki güvensiz ortamdan endişeliyiz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, konuyla ilgili sorusunu yanıtlarken, Suriye'nin Halep ilinin Münbiç ilçesindeki protestolarda hayatını kaybeden kişiler bulunduğuna yönelik haberleri gördüklerini belirtti.

Sözcü Stano, "AB'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda devam eden güvensiz ortamdan duyduğu endişe sürmektedir. AB, tüm aktörlere BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı uyarınca ülke genelinde ateşkesi uygulama çağrısını yinelemektedir." ifadesini kullandı.

AB'nin Suriye krizinin tüm taraflarına uluslararası insani hukuka saygı duyma çağrısında bulunduğunu vurgulayan Stano, şöyle devam etti:

"Buna sivillerin korunması görevi de dahildir. AB, Suriye'deki çatışmada uluslararası insani hukukun ve insan hakları hukukunun herhangi bir tarafça ihlal edilmesi durumunda hesap sorulması gerektiğini düşünmektedir. Suriye'nin etnik ve dini azınlıklarının talepleri, BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararının uygulanmasında ve dolayısıyla Suriye'nin geleceğinde gerektiği gibi dikkate alınmalıdır."

Stano, Suriye'deki krizi sadece BM himayesinde ve Suriyelilerin öncülüğündeki bir siyasi çözümün sonlandırabileceğini kaydetti.

AA