Zelenskiy: 'Sözde referandumlar' yapılırsa Ukrayna müzakereden çekilecek

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Mariupol'de insanlarımız yok edilirse, işgal altındaki bölgelerde sözde referandumlar yapılırsa Ukrayna, (Rusya ile yapılacak) herhangi bir müzakereden çekilecek." dedi.

Zelenskiy: 'Sözde referandumlar' yapılırsa Ukrayna müzakereden çekilecek

Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının 59. gününde basın toplantısı düzenledi.

Kiev'in merkezinde, geniş güvenlik önlemlerin alındığı Khreşatik metro istasyonunda düzenlediği basın toplantısında konuşan Zelenskiy, savaşın ilk günlerinde Rus ordusunun başkente kadar geldiğini ama ağır çatışmalar sonucunda Rus askerlerin geri çekildiğini aktardı.

Zelenskiy, Mariupol'ün kendileri için büyük önemi olduğunu vurgulayarak "Mariupol'de insanlarımız yok edilirse, işgal altındaki bölgelerde sözde referandumlar yapılırsa Ukrayna, (Rusya ile yapılacak) herhangi bir müzakereden çekilecek." diye konuştu.

Zelenskiy, "Elimizde yeterli silah olunca geçici olarak işgal edilen tüm bölgeleri geri alacağız." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelme konusuna ilişkin, şunları kaydetti:

"Rusya Devlet Başkanı ile görüşmek istemiyorum ancak eğer tüm konuları diplomasi yoluyla çözmeyi planlıyorsak bunu yapmak zorundayım. Putin’in uluslararası mahkeme karşısına çıkarılması ile ilgili ise insanları, çocukları öldürme emrini veren herkesin bu mahkeme karşısına çıkacağından eminim. Buna inanıyorum."

"Putin, nükleer silah kullanabilir mı?" sorusunu Zelenskiy, şöyle yanıtladı:

"Modern dünyada nükleer silah ancak gerçeklikle bağlantı kaybedildiğinde kullanabileceğine inanıyorum. Rusya yönetimi gerçeklikle bağlantısını ve dengesini kaybetmezse nükleer silah kullanmaz. Ancak bu silahın kullanılması mümkün mü? Evet. Buna inanıyor muyum? Buna inanmak istemiyorum."