Yine geri adım attılar! Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmeyecek

Rusya NATO'nun Ukrayna'ya uçak göndermesi durumunda düşman sayılacağını açıklamasından sonra, askeri ittifak bu karardan vazgeçtiğini duyurdu.  ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğunu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.

Yine geri adım attılar! Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmeyecek

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğunu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.

Topu Polonya'ya atan Pentagon sözcüsü Kirby, ''Polonya'ya ait uçakların Ukrayna'ya transfer edilip edilmeyeceğine ilişkin karar, nihayetinde Polonya hükümetinindir." ifadelerini kullandı.

Kirby, ABD'nin müttefikleri ile Ukrayna'ya devam eden güvenlik yardımlarını istişare etmeye devam edeceklerinin altını çizdi.

Polonya'nın önerisinin karmaşık olduğunu belirten Kirby, şu ifadeleri kullandı:

"Savaş uçaklarının Rusya ile Ukrayna arasında ihtilaflı olan hava sahasında uçacak olması tüm NATO ittifakı için ciddi endişeler uyandırıyor. Bunun için önemli bir gerekçe olup olmadığı bizim için net değil. Polonya ve diğer NATO müttefiklerimizle bu konu ve sunduğu zorlu lojistik zorluklar hakkında istişare etmeye devam edeceğiz, ancak Polonya'nın önerisinin makul olduğuna inanmıyoruz.”

Polonya Dışişleri Bakanı, Rus yapımı MIG-29 jetlerini Ukrayna için "derhal ve karşılıksız" Almanya'nın Ramstein Hava Üssü'nde konuşlandırmaya hazır olduklarını bildirmişti.

ABD'DEN POLONYA'YA FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ

Amerika Birleşik Devletleri Polonya'ya, Rusya-Ukrayna savaşında müttefik ülkelere yönelik olası bir tehdide karşı 2 adet Patriot füze savunma sistemi gönderecek. 

ABD Avrupa Komutanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa Komutanı General Tod Wolters, iki adet Patriot hava savunma bataryasının Polonya'ya gönderilmesi talimatını verdiğini duyurdu.

Açıklamada, Polonya'nın daveti ve General Wolters'ın talimatıyla ABD Avrupa Komutanlığı ile Afrika Komutanlığının uhdesindeki iki Patriot bataryasının Polonya'ya konuşlandırılacağı bildirildi. Söz konusu bataryaların "tamamen savunma amaçlı" olduğu kaydedilen açıklamada füzelerin hiçbir şekilde saldırı maksatlı olmadığına işaret edildi.