Yeni araştırma: Amerikalılar, İran krizinin derinleşmesinden rahatsız

ABD'de her ne kadar Senato, Trump'ın İran'a yönelik askeri yetkilerini kısıtlayan tasarıyı onaylasa da Amerikalılar hala endişeli. Pew’in son araştırmasına göre ABD'liler, Trump'ın İran'a yaklaşımının büyük bir çatışma riskini artırdığı görüşünde.

Yeni araştırma: Amerikalılar, İran krizinin derinleşmesinden rahatsız

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD kuvvetlerinin Umman Denizi'nde, İran'a ait bota el koydukları ve botta büyük miktarda ağır silah ele geçirdiklerini duyurdu.

Beri taraftan Amerikan Senatosu, Başkan Donald Trump'ın İran'a yönelik askeri yetkilerinin kısıtlanmasını öngören karar tasarısını onayladı. Tasarının Trump tarafından veto edilmesinin beklendiği de malum.

Dünya genelinde felaketler oluyor, virüs salgını var, bir taraftan da ABD seçimlere hazırlanıyor ancak İran ile ilişkilerde yaşanan kriz hala sıcaklığını koruyor.

Peki İran başlığı, ABD kamuoyunda nasıl yankılanıyor?

Pew Araştırma Merkezi, 8-13 Ocak tarihlerinde bin 500’den fazla kişiyle konuştu.

Yani tam da ABD ile İran arasında sıcak günlerin yaşandığı dönemde…

Anket sonuçları, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran konusundaki sert duruşunun, bu ülkeyle çatışmaya yol açabileceği görüşünü güçlendirdiğini gösteriyor.

Ankete katılan Demokratların yüzde 81 gibi büyük bir çoğunluğu yüksek çatışma riski olduğundan yanayken, bu durum Cumhuriyetçilerde daha az geçerli (yüzde 26). 

Özellikle kadınlar ve gençler, İran’la büyük bir askeri çatışmaya yol açılmasından korkuyor.

Bu araştırmaya göre, Trump yönetiminin İran'daki durum hakkında söylediklerine ise çok az Amerikalı güveniyor.

AA