Ülkeyi terk etmiş Afgan siyasetçiler İslam Emirliği'ne geri dönüyor

İslam EMirliği Eski Afgan Yetkililer ve Siyasi Kişiler Geri Dönüş ve İletişim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, son üç içinde yüzden fazla eski Afgan yetkili ve siyasetçinin ülkeye geri döndüğü belirtildi.

Ülkeyi terk etmiş Afgan siyasetçiler İslam Emirliği'ne geri dönüyor

Komisyon sözcüsü Ahmedullah Vasık, geri dönenlerin eski bakanlar, valiler ve diğer siyasi figürleri içerdiğini söyledi.

Vasik, "Geri dönen kişiler arasında milletvekilleri, bakanlar, valiler, güvenlik amirleri, milletvekilleri, istihbarat ve askerler düzeyinde ve her düzeyde yer alıyor" dedi.

Komisyon, Mayıs 2022'den bu yana yurt dışından toplam 471 siyasi ve eski hükümet figürünün döndüğünü söyledi.

Bu arada dışişleri bakan yardımcısı Mohammad Abbas Stanekzai, Pazar günü Kabil'de düzenlenen bir toplantıda Afganları ülkede kalmaya ve Afganistan'ın kalkınmasında rollerini oynamaya çağırdı.

“Birçok kardeşimizin yurt dışına çıkma imkanı var ve herkes dışarı çıkabiliyor. Afganistan sınırları açık ve kimse kimseyi engellemedi. Herkes yurt dışına gidebilir ama yurt dışına çıkmak çözüm değil. Hayat yurtdışında değil, yurtta önemlidir” dedi.

Analistler, hükümetin ülkeyi terk etmemesi için deneyimli rakamları kullanması gerektiğini söyledi.

Siyasi analist Mustafa Murtazawi, "Ülke dışına çıkanlar, özellikle nüfuzlu kişiler, güven ortamı sağlanırsa etkin rol oynayabilir" dedi.

“Uzmanlıkları, deneyimleri ve bilgileri kullanılmalıdır" diyen siyasi analist Aziz Maarij'de, Afganistan'da kalmaları için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini söyledi.

Geri Dönüş ve Eski Afgan Yetkililer ve Siyasi Kişilerle İletişim Komisyonu, Mayıs 2022'de İslam Emirliği'nin dini liderinin bir kararnamesiyle kuruldu.