Türkiye-Kolombiya ilişkileri 'stratejik ortaklık' seviyesine yükseltildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ile görüştü. Erdoğan, Türkiye-Kolombiya ilişkilerine yönelik, "İmzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükselttik." dedi.

Türkiye-Kolombiya ilişkileri 'stratejik ortaklık' seviyesine yükseltildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Marquez, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Son dönemde iki ülke arasında artan temas ve ziyaretlerin memnuniyet verici olduğunu belirten Erdoğan, nisan ayının başında Kolombiya Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye geldiğini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da Latin Amerika turu kapsamında 26-27 Nisan'da Kolombiya'yı ziyaret ettiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Az önce imzaladığımız ortak bildiriyle ülkelerimiz arasındaki ilişkileri 'stratejik ortaklık' seviyesine yükselttik. Yüksek düzeyli iş birliği konseyi mekanizması sayesinde ilişkilerimizi iki yılda bir cumhurbaşkanları olarak gerçekleştireceğimiz toplantılarla en üst düzeyde ele alacağız." bilgisini verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya'da 29 Mayıs'ta ilk turu gerçekleşecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin dost Kolombiya halkı bakımından hayırlı olmasını dileyerek, Cumhurbaşkanı Ivan Duque Marquez ve heyetine ziyaretleri için teşekkür etti.

İş birliği anlaşmaları imzalandı

Basın toplantısı öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kolombiya Cumhurbaşkanı Marquez, Türkiye Cumhuriyeti ile Kolombiya Cumhuriyeti Arasındaki Stratejik İşbirliği ve Ortaklığa Dair Ortak Bildiri'ye imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kolombiya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Anlaşma, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kolombiya Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Fernado Ruiz Gomez tarafından imzalandı.