Tunus'un yeni yönetimi, halkı ekmeğe muhtaç etti

Tunus'ta, son zamanlarda ekmek üretiminde kriz yaşanırken ve ekmek kıtlığı nedeniyle fırınların önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Tunus'un yeni yönetimi, halkı ekmeğe muhtaç etti

Tunus Cumhurbaşkanı Said Kays'ın politikaları sonucu ekonomik krizin giderek büyüdüğü ülkede fırıncılar yapılan zamların ardından ekmek yapacak un alamıyor.

Tunus’ta  son yıllarda siyasi krizin körüklediği ekonomik kriz derinleşerek sürüyor.

Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanlığı, önümüzdeki haftalarda ekmek temini ve satışına yönelik sistemin kapsamlı bir şekilde yeniden yapılandırılması için bir program açıkladı. Bu program, somun ekmek bulma krizinin daha da kötüleşmesi, fırınların önünde uzun kuyrukların oluşması ve her sabah erken saatlerden itibaren ekmeğin bitmesinin ardından geldi.

Ekonomist ve eski Tunus Ticaret Bakanı Muhsin Hasan, basına yaptığı açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı’nın Tahıl Ofisi Genel Müdürü’nü görevden alma kararına atıfta bulunarak, ülkedeki ekmek krizinin ‘Tahıl Ofisi genel müdürünün görevden alınmasından daha derin’ olduğunu söyledi. Devlet kurumlarının ‘temel malzemelerin kıtlığı ve tahıl sektöründeki üretimin azalması nedeniyle artık çocukları için yiyecek temin edemediğini’ açıkladı.

Devlet kurumları hakkında “Temel malzemelerin kıtlığı nedeniyle artık çocuklar için yiyecek temin edemeyecek hale geldiğini ve tahıl sektöründeki üretimin düştüğünü’ belirtti. Bunun, Tunusluların ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntıya yol açtığını söyledi. Bu bağlamda ülkedeki yıllık ihtiyacın 30 milyon kental olduğu tahmin edilirken, Tunus 7,5 milyon kentalden daha az bir miktarını üretildiğini de vurguladı.  

Eski hükümet yetkilisi “Devlet, Tahıl Bürosu’nun 2.45 milyar Tunus dinarı (yaklaşık 800 milyon dolar) olarak tahmin edilen ücreti sağlama sözünü yerine getirmedi ve bu da borçlarını ödeyemeyecek durumda olan Büro için feci bir durum yarattı” dedi. Hükümet ile sektördeki diğer paydaşlar arasında finansal bir arabulucu olarak görülen Tahıl Bürosu’nun rolünün, özellikle sübvansiyonlu fiyatlarla tahıl satma ve her sezon tahıl verimini toplama maliyetini belirleme gibi bir dizi prosedür aracılığıyla bilinmesi gerekliliğini belirtti.

Ekmek sektörünü etkileyen tahıl krizinin üstesinden gelmek için olası çözümler konusunda ise, Hasan, devlet tarafından onaylanan sübvansiyon politikasının yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulundu. Yabancıların ve zenginlerin bu sübvansiyondan yararlanmamasını ve sadece savunmasız gruplara uygulamak, büyük çiftliklerin politikasını yeniden gözden geçirmek ve tahıl sektörünü ilerletmek üzere tarımsal faaliyetleri teşvik etmekle yetinilmesi gerektiğini belirtti.