Trump, Golan Tepeleri'ni İşgalci İsrail'in toprağı olarak tanıyan kararı imzaladı

Donald Trump, "Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini ABD'nin resmen tanıdığını" ilan eden başkanlık kararını imzaladı.

Trump, Golan Tepeleri'ni İşgalci İsrail'in toprağı olarak tanıyan kararı imzaladı

Trump, 21 Mart'ta Twitter hesabından "52 yılın ardından ABD için İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tam olarak tanımanın zamanı geldi" demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığının 13 Mart'ta yayımladığı 2018 İnsan Hakları Raporu'nun İsrail bölümünde, daha önce "işgal altında" şeklinde tanımlanan Golan Tepeleri için ilk kez "İsrail kontrolündeki" ifadesinin kullanılması dikkati çekmişti.

Trump’ın bu açıklaması, 9 Nisan'da seçimlere gidilecek olan İşgalci İsrail'de başbakan olmak için tekrar yarışan ve adı yolsuzluk soruşturmalarına karışan Netanyahu'ya seçim öncesi bir jest olarak görülüyor. Anketlere göre Netanyahu'yu zorlu bir seçim bekliyor.

Resmi olarak Suriye'nin bir parçası olan Golan Tepeleri, 1967'de İşgalci İsrail ve Arap ülkelerini karşı karşıya getiren Altı Gün Savaşı'nda işgal edilmiş ve 1981 yılında da İşgalci İsrail tarafından ilhak edilmişti. Tek taraflı bu ilhak uluslararası toplum tarafından tanınmazken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1967 tarihli 242 numaralı kararı uyarınca İsrail bu bölgede halen işgalci konumda bulunuyor. (Ajanslar)