Sudan'da askerler göstericilere ateş açtı

Sudan'da güvenlik güçleri, başkent Hartum'da Genelkurmay Başkanlığı binasının önünde uzun süredir devam eden oturma eylemine son vermek için harekete geçti. Askerlerin açtığı ateş sonucu en az 8 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

Sudan'da askerler göstericilere ateş açtı

Sudan’da ordu, başkent Hartum’da Savunma Bakanlığı önünde düzenlenen gösterilere müdahale ederek, göstericileri dağıtmaya başladı.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, meydanda göstericiler tarafından kurulan çadırlar yanıyor ve meydandan sık sık silah sesleri duyuluyor.

Sudan Doktorlar Komitesi de ordunun hala devam eden müdahalesinde en az 8 kişinin öldüğünü, 100'den fazla kişinin de yaralandığı açıkladı.

Sudan Meslek Odalarından yapılan yazılı açıklamada ise ordu güçlerinin sabah saatlerinde başkent Hartum'daki Savunma Bakanlığı çevresinde kamp kuran darbe karşıtı protestoculara silahla müdahalede bulunduğu aktarıldı.

Muhalefet: Eylemleri artırarak cevap vereceğiz

Sudan’da muhalefetin çatı kuruluşu Özgürlük ve Değişim Güçleri Bildirgesi liderlerinden Halid Ömer Yusuf, ordunun gösterilere müdahalesini “darbe” olarak tanımladı.

Ömer Halid Yusuf, ordunun bu hareketine karşı sivil itaatsizliği ve protesto eylemlerini artırarak cevap vereceklerini söyledi.

Ordu: Gösterilerin düzenlendiği meydanı hedef almadık

Sudan'da Geçici Askeri Konsey Sözcüsü Şemsettin Kebbaşi ise gösterilerin düzenlendiği meydanı hedef almadıklarını söyleyerek, müdahalenin meydanın "Kolombia" olarak adlandırlan çevresinin tehlikelilerden temizlenmesini amaçladığını açıkladı.

Kabbaşi ayrıca, müzakerelere dönülmesinin sorunun çözülmesi için en hızlı yol olduğunu aktardı.

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösterilerin hızla başkent Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinden sonra ordunun 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamasıyla 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun yönetimine gelmesinin ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair ordu yönetimiyle müzakere yürütüyordu. 

Al Jazeera, Reuters