Şubat şehadet ayı, şan ve şeref ayıdır...

Tarih boyunca İslam uğruna can veren nice şehid oldu. Nice dava önderleri nice âlimleri şehadet kervanına katılarak Peygamberlerin bile gıpta ettiği makamlara yükseldi. Yeşil kuşun kursağında yer alan şehidler, en nazdar makamlar/fisebilillah için canlarından vazgeçerek vardılar. Yol gösteren kutup yıldızları gibi parlayarak asırlar sonrasına imzalar attılar.

Şubat şehadet ayı, şan ve şeref ayıdır...

Şehidler, tarih boyunca unutulmadı ve unutulmayacaklardır. Özellikle şubat ayında tarihe damgasını vuran birçok İslami hareket önderi şehid olmuştur. Günümüzdeki İslami hareketler onlardan ilham alarak mücadelelerine devam etmektedirler.

Bu ay bu nazdar şehidlerin bereketinin olduğu aydır. Bu sebeple şubat ayında birçok âlim ve gayretli Müslüman, şehit edildiği için bu ay “Şehadet Ayı” olarak biliniyor.

İŞTE BU ŞEHİDLERDEN BAZILARI

40 bin Hama Şehidi, İskilipli Atıf Hoca, İmam Hasan El-Benna, Malcolm X, El-Halil Camii Şehidleri, Seyyid Abbas Musavî, Şeyh Ragıb Harb, İmad Muğniyye, Şeyh Şamil, Süleyman Akyüz, Metin Yüksel, Molla Gıyasettin Barlak, Molla Zeki Atak…

ŞUBAT AYI ŞAN VE ŞEREF AYIDIR

Bu ayda, yüzlerce âlim ve dava lideri şehid olduğu için bu ayın şehadet, şan ve şeref ayı olduğu herkesin malumudur. Bu ayda zulüm, baskı ve dayatmalara boyun eğmeyerek, Müslümanların izzet ve şereflerini korumaya çalışan bilinçli Müslümanlar, zalimlerin gaddar ve hain mermilerine hedef oldular.

Asrımızda da nice dava önderi/âlimi, tıpkı öncekiler gibi şahadet kervanına katıldılar.

Bugün meydanlarda İslam dünyası, milyonlarca Müslüman olarak İslamî bir yaşamı arzuladıklarını haykırıyorlarsa, artık işgalci israil Müslümanların füzelerinden korkuyorsa ve İslamî direnişin ufkunda özgür Kudüs’ün ışıltıları parlıyorsa, tüm bunlar şehidlerin pak ve mukaddes kanlarının bereketindendir.

Özellikle şubat ayının bu bağlamda çok bereketli olduğu, aşağıda belirtilen şehidlerin kişilikleri ve temsil ettikleri şahs-ı manevinin varlığına bağlı olduğu unutulmamalıdır:

İSKİLİPLİ ATIF HOCA (4 ŞUBAT 1926)

Şapka kanunundan 2 yıl önce yazdığı “Frenk Mukallitliği ve Şapka” adlı eseri nedeniyle şapka kanununa muhalefetten İstiklal Mahkemeleri’nde yargılandı ve idam edildi.

HASAN EL-BENNA (12 ŞUBAT 1949)

Mübarek olmayan Hüsnü’nün memleketinden büyük önder ve âlim Hasan El-Benna, Mısır’da gayretli ve güzel bir çalışma yaptı. “Müslüman Kardeşler” adlı teşkilatı kurdu. Bir dizi suikast olayını atlatan Hasan El-Benna, hükümetin göz yumduğu bir suikast sonucu Kahire’de şehid edildi.

İMAD MUĞNİYE (12 ŞUBAT 2008)

Hz. Rukiye’nin kabrini ziyaret edip matem gecesine katıldıktan sonra eli kanlı Siyonist casusu şebekelerin ihaneti ile Suriye’nin başkenti Şam’da uğradığı suikastla şehit edildi.

ŞEYH SAİD HAREKETİN BAŞLANGICI
İslam için baş kaldıran Âlim, Mücahit ve dava eri Şeyh Said Efendi başlatmış olduğu İslami kıyamın ardından Allah' a verdiği sözün gereği olarak bu hareketinden dolayı kendisi ve elliye yakın dava arkadaşlarıyla birlikte Diyarbakır'da asılarak şehid edildi.

ŞEYH ZEKİ

1957 yılında Şırnak'a bağlı Güneyçam (Navyan) köyünde dünyaya gelir. Köy ahalisinin ekserisi tarikat ehlidir. Şeyh Zeki'nin ailesi de tasavvufa sıkı sıkıya bağlı bir ailedir. 20'li yaşlarında medrese ilmini tamamlayarak çevre köylerde fahri imamlık yapmaya başlar. Bu esnada köye gelen şuurlu bir öğretmenle kısa zamanda dost olur. Molla Zeki kısa zamanda Cizre mollaları arasındaki yerini alır. Davet ve tebliğin yanında İslam'a hizmet edecek kadroların yetiştirilmesi faaliyetlerine ağırlık verir. Bölgede giderek güçlenen PKK, İslami camianın faaliyetlerinden rahatsız olmaya başlar. İdeolojisiyle karşıt olduğu Müslümanları karalamak, sindirmek ve tesirsiz hale getirmek için İslam'a ve Müslümanlara teveccüh gösteren aileleri tehdit ederler. İslami hizmetlere katılan veya sempati duyan herkesi korkutarak vazgeçirmeye çalışırlar. 19 Şubat 1992 Perşembe günü bir zaruret üzerine çarşıya çıkan Seyda'nın bu çıkışını fırsat bilen mürtedler, yolu üzerinde 4–5 yerde ayrı ayrı pusu kurar. Çarşı dönüşünde Seyda ile arkadaşları mülhid örgüt elemanlarının kurmuş olduğu pusuya düşer. Açılan ateşte Seyda şehid olur. Seyda'nın naaşı tekbir sesleriyle Cizre Asri Mezarlığına defnedilir.

MOLLA GIYASETTIN

1966 yılında babasının fahri imamlık yaptığı Van'ın Özalp İlçesi'nin Yünkuşak Köyü'nde dünyaya gözlerini açan Molla Gıyasettin, 1974 yılında memleketi Batman'ın Gercüş İlçesine yerleşti. Eğitim hayatına burada başlayan Molla Gıyasettin, okul çıkışlarında Kur'an-ı Kerim eğitimini almak için camiye giderdi. Çocukluk yıllarında camiye ve cemaate olan bağlılığı, okuldaki başarı ve ahlakı, büyükleri ve arkadaşları tarafından hep takdir edildi. Molla Gıyasettin, 1993 yılında Bitlis'in Tatvan ilçesinde müezzinlik görevine başladı. Tatvan'da yaptığı İslami çalışmalarını hazmedemeyen şer odakları, camide onun çevresinde birleşerek Kur'an dersi halkalarına katılan çocukların ailelerini, çocuklarını camiye göndermemeleri konusunda tehdit etmeye başladı. Tehdit, sindirme ve yıldırmalarla Molla Gıyasettin'in azmini kıramayan derin odaklar, son çare olarak kendisini katletmeye karar verirler. Bu hain planlarını devreye koyan şer odakları, Bitlis cezaevinde yatmakta olan bir itirafçıyı cezaevinden çıkarıp, başka bir PKK itirafçısıyla birlikte ellerine silah vererek Molla Gıyasettin'i katletmelerini isterler. 23 Şubat 1994'te, cami cemaatine teravih namazını kıldıran Molla Gıyasettin, daha sonra hain pusudan habersiz bir şekilde evinin yolunu tutar. Devletin cellatları hazırladığı planı devreye koyar ve akşamın karanlığından faydalanarak Molla Gıyasettin'i çapraz ateşe alırlar. Karanlığın sessizliğini tekbir sesleriyle bozan Molla Gıyasettin, ruhunu Rabbine teslim eder.

ŞEHİD ABBAS MUSAVÎ (17 ŞUBAT 1992)

Şeyh Ragıp’ın şahadet yıl dönümü merasiminden dönerken, işgalci israil’in atmış olduğu füzeler sonucu kendisi, hanımı ve bir çocuğu Rahman’a kavuşarak şehid oldular.

CAHAR DUDAYEV

1952 yılında Kazakistan'da doğdu. Çeçen İnguş Devlet Üniversitesi ve Moskova'daki Edebiyat Fakültesi'nde öğrenim gördü. Daha sonra Çeçenistan'da kurulan bağımsızlık yanlısı Vaynah Demokratik Partisi'nin oluşum faaliyetleri içerisinde yer aldı. Bunun yanında Kafkas Dağlı Halkları Konfederasyonu'nda da görev yaptı. 1991'de Çeçenistan'ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından da parlamentoya girdi. 1993 senesinde de cumhurbaşkanı yardımcılığı vazifesine getirildi. 1996 yılında Cahar Dudayev’in şehit edilmesi üzerine de Çeçen-İçkeriya Cumhuriyeti'nin ikinci cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Kuzey Kafkasya'daki İslami Uyanış ve Kalkınma Teşkilatı'nın başkanlığını yürüttü. Yandarbiyev, 13 Şubat 2004 tarihinde Rus istihbaratının arabasına koyduğu bombanın infilak etmesi sonucu şehid edildi.

METİN YÜKSEL (23 ŞUBAT 1979)

“Şahadet bir çağrıdır, tüm çağlara ve nesillere” diyerek bu dava ile sadakatini ispatlayan şahadet eri Metin Yüksel, henüz gencecik bir fidan iken Müminlerin bayram günü olan Cuma günü Fatih Camii avlusunda hain kurşunlara hedef olup cesaret timsali yiğit şehid oldu.

EL HALİL KATLİAMI (25 ŞUBAT 1994)

Sabah namazını kılan Müslümanların 84 tanesi zalim ve işgalci israil’in kurşunlarıyla şehid oldular.

ŞEHİD HACI MUSA ŞAYIK

Mazlumun sığınağı, zamanın Hamza`sıydı Şehit Hacı Musa Şayık, ilerlemiş yaşına rağmen İslam davasını sırtlayarak, cehd ve gayretleriyle gençlerin hacı amcasıydı… ki bu yüzden PKK`nin hedefi oldu.

Şehid Hacı Musa Şayık, Şırnak`ın İdil ilçesine bağlı Yarbaşı (Hespist) köyünde 1950 yılında dünyaya geldi. İki eşi ve 18 çocuğu bulunan Hacı Musa, kardeşlerinin en büyüğü olduğu için aşiretinin lideriydi. Şehid Hacı Musa, İslam davasında aktif rol almaya başlayınca aşireti toplanarak; “Ya bizim başımızda kalırsın ve bu davadan vazgeçirsin ya da biz seninle yürümeyiz” dediler. İki tercih arasında kalan Şehid Hacı Musa, aşiret reisliğini bir kenara bırakarak, İslami davayı seçti.

2 Şubat 1997`de Ramazan bayramına 6 gün kala, oruçlu haliyle mürtet örgüt PKK`nin maşaları tarafından arkadan vurularak şehid edildi. Şehid Hacı Musa Şayık, şehadetinin ardından geriye 17 kişilik bir aileyi bıraktı.

VAN ŞEHİDLERİ

 17 Ocak 2000`de İstanbul Beykoz`da yüzlerce polisle saldırı düzenleyerek Hizbullah Cemaati kurucu lideri Hüseyin Velioğlu`nu şehid eden, ardından tüm ülke geneline baskınları yayan dönemin ceberut yetkilileri, arkasına istisnasız tüm medyanın desteğini de alarak Hizbullah`a yönelik çok büyük karalama kampanyası başlatmışlardı. Beykoz`dan bir ay sonra 14 Şubat 2000 tarihinde Van`da Terzioğlu Mahallesi`ndeki iki eve saldırı düzenleyerek Van TEM şube ekipleri, evlerde bulunan Sabahaddin Sap, Nuri Balka, Murat Hayva, Zahir Hayva, Nureddin Baran isimli Müslümanları şehit etmişlerdi.

MALCOLM X (25 ŞUBAT 1965)

Derisi siyah, kalbi aydınlık ve beyaz olan bir devrin büyük adamı Malcolm X de yine Şubat ayında coşkulu bir halk kitlesine seslenirken şehid edildi.

HAMA KATLİAMI (28 ŞUBAT 1982)

Zalim Hafız Esad, kendi aile sultasını devam ettirmek, yeryüzündeki müstekbir güçlerini memnun etmek için Allah adına kıyam eden Hama ve Humus şehirlerindeki kırk bin mazlum Müslüman’ı katletti. Bugün babasını izinde Müslümanların kan emicisi konumunu kimseye kaptırmayan zalim Beşar Esad aynı misyonu devam ettirmektedir.

Şahadete giden tüm Allah erlerinin ruhların şad olsun.  Aziz şehitlerimizi, şehadet yıldönümlerinde rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.