'Sisi, 21. yüzyılın en zalim katliamlarından birinin sorumlusudur'

Abdul Fettah el-Sisi 21. Yüzyılda işlenmiş en büyük katliamlarından birisi olan Rabia meydanı katliamının arkasındaki adamdır. Buna karşın, bu katliamın sorumluları halen bulunmuş değil.

'Sisi, 21. yüzyılın en zalim katliamlarından birinin sorumlusudur'

Rabia Meydanı katliamından sağ kurtulanlar, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonuna, 14 Ağustos gününü Uluslararası olarak ‘Kitlesel Katliamların Mağdurları’ günü olarak ilan etmesini talep ediyoruz.” açıklaması yaptılar.

2013 yılında, Mısır’ın başkenti Kahire’deki Rabia Meydanı’nda yapılan katliamın sağ kurtulanları, Cunta Lideri Abdul Fettah el-Sisi’yi bir kez daha şiddetle kınayarak onu “21. Yüzyılda işlenmiş en büyük katliamlardan birisinin arkasındaki adam” olarak nitelendirdiler ve Birleşmiş Milletlerden bu büyük katliamın araştırılmasını talep ettiler.

Mısır’ın eski yatırım bakanı Yahya Hamid ve eski planlama bakanı Amir Darrag, birlikte yayınladıkları bir bildiride; “800 kişinin tutuklandığı ve 1000’in üzerinde kişinin de hayatını kaybettiği katliamın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen, Mısır’ın yakın dönem tarihindeki en kanlı günün sorumluları hakkında halen elle tutulabilir bir yargılamanın veya adaletin sağlanmadığını” ifade ettiler.

14 Ağustos günü, Mısır’ın demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi’nin darbe ile görevden alınmasını barışçıl yollarla protesto etmek adına oturma eylemi düzenleyen Mısırlılara karşı, General el-Sisi komutasındaki ordunun protestoculara ağır silahlara ateş edip 1000’in üzerinde kimseyi katlettiği günün yıldönümüdür.

Oturma eylemi düzenleyen protestoculara göz yaşartıcı gazlar ile müdahalede bulunulmuş, ağır silahlar ile ateş açılmış ve bedenleri ateşe verilmişti. Bundan dolayı eski bakanlar Yahya Hamid ve Amir Darrag katliamı “planlı olarak düzenlenmiş bir saldırı” olarak nitelendiriyorlar. “Darbe rejimi katliamı canlı yayınlamış, Muhammed Mursi’ye sadık olan protestocuları hedef olarak seçmekten çekinmemişlerdi.” “Bununla birlikte, bu katliamı yapanlar bunun yanlarına kar olarak kalacağını da düşünüyorlardı.”

Katliam günü Rabia meydanında bulunan Mursi dönemleri bakanları, Hamid ve Darrag şöyle devam ediyorlar:

“Abdul Fettah el-Sisi 21. Yüzyılda işlenmiş en büyük katliamlarından birisi olan Rabia meydanı katliamının arkasındaki adamdır. Buna karşın, bu katliamın sorumluları halen bulunmuş değil. Kimse adalete teslim edilmedi. Umut ediyoruz ki bir gün, dünya halkları Mısır insanları için seslerini yükseltecekler ve bu zalim diktatörün yaptıklarını kınayacaklar.”

Hamid ve Darrag bir başka ironiye de değinerek şunları ifade ettiler: “Bugün, el-Sisi’nin Eylül ayında Ortadoğu’daki işkenceleri konu alacak bir BM destekli konferans düzenleyeceği ortaya çıktı. BM insan hakları birimi ve Mısır hükümetine bağlı insan hakları biriminin birlikte düzenleyeceği bu konferansa Arap dünyasının farklı yerlerden temsilcileri, STK’lar ve medya temsilcilerinin katılacağı da ifade ediliyor.

“Konferans duyurusunun Rabia katliamının yıldönümüne denk getirilmesi, halen el-Sisi’nin ülkedeki azınlık gruplarına yönelik baskılarının sürdüğü ve cezaevlerindeki mahpuslarının kötü koşullarının halen devam ettiği bir zamanda, bu konferans 2013 yılındaki katliamlarda hayatlarını kaybedenlerin hatırasına bir hakaret olarak algılanacak.”

Bildirinin sonunda da Hamid ve Darrag, 14 Ağustos gününün uluslararası olarak ‘Kitlesel Katliamların Mağdurları’ günü olarak ilan edilmesi talep ederken, BM’den de gecikmeksizin Rabia katliamını araştırması talebinde bulundular.  

Ali Titiz / Habernas Çeviri