Sağcılardan Katedral yangını bahanesiyle İslam düşmanlığı

Yetkililer yangını söndürmeye çalışıp olayla ilgili soruşturmayı yürütürken, Notre Dame yangını etrafında örülen komplo teorileri internette hızla yayılıyor.

Sağcılardan Katedral yangını bahanesiyle İslam düşmanlığı

Paris’teki Notre Dame katedralini yutan alevler, yetkililerin yangının sebebinin kundaklamadan kaynaklandığını reddetmesine rağmen, aşırı sağcı provokatörlerin Müslüman karşıtı nefret ve komploları yaymak için kullanılıyor.

Pazartesi günü yangının asırlık çan kulesini ve çatıyı yıkmasından önce komplo teorileri üreten muhafazakarlar, Twitter'da yangının sebebi olarak terörizmi göstermeye -ve dünyaca ünlü yapıyı Batılı Hristiyan söylemini dayatmak için bir sembol olarak kullanmaya- çoktan başlamıştı bile.

İnternetteki bu yorumlar, Paris'teki yetkililer terör saikini ihtimal dışı bırakırken ve itfaiyeciler tüm kiliseyi yakıp geriye sadece taş duvarlar bırakacağı tahmin edilen yangına karşı mücadele ederken yapıldı.

Alternatif sağın yorumcularından Richard Spencer, “Eğer Nortre* Dame ateşi beyaz insanı dünyada, Avrupa’da ve kendi ülkesinde gücü ele geiçrmeye*, yönetime el koymaya yardım ediyorsa o halde şanlı bir amaca hizmet etmiş olacak, biz de bir gün bu felaketi kutsayacağız” yazdı.

Yas tutanlar Paris’te ilahiler okurken alternatif sağın trollerinden, komplo teorisyeni Jack Posobiec yangını Katoliklerin 11 Eylül'üne benzetti -Katoliklere karşı saldırı bir kenara, yangının isteyerek çıkarıldığına dair kanıt dahi yok iken.

Posobiec “Birçok Katolik, Notre Dame yangınının kendilerini 11 Eylül’deki gibi hissetmelerine yol açtığını söylüyor. Tabii ki bu birebir karşılaştırma yapıldığı anlamına gelmiyor ama birçoğumuz için alevler sevdiğimiz kutsal bir simgenin hatıralarını yuttu, yıkılırken aynı içgüdüsel kayıp ve öfkeyi hissettirdi” yazdı.

Bu olaylar üzerinden, Twitter’da daha az takipçisi olan ancak daha geniş erişim potansiyeline sahip diğer insanları ve bireylerin beğenilerini sermayeye çevirme girişimi, nefret mesajlarını yaymak için kamuoyunda ses getiren haberleri kullanan aşırı sağ provokatörlerin başvurduğu ortak bir taktiği gösteriyor. (İndependent)