Rusya, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yüzlerce asker ve ağır silah gönderdi

Haber ajansları, bir güvenlik kaynağından ve başkent havaalanındaki bir kaynaktan, son iki gün içinde OAC'nin başkentine birkaç Rus uçağının indiğini ve yüzlerce asker ve ağır silah getirildiği bilgisini aktardı.

Rusya, Orta Afrika Cumhuriyeti'ne yüzlerce asker ve ağır silah gönderdi

Moskova tarafından desteklenen Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) Devlet Başkanı Francois Faustin-Archange Touadera'ya muhalefet eden üç isyancı grubun ‘darbe girişiminden' sonra, yeni başkanlık ve parlamento seçimlerine birkaç gün kala Rusya'nın OAC'deki siyasi krize yönelik güçlü müdahalesinin detayları gün yüzüne çıktı. Fransız Haber Ajansı (AFP), dün (pazartesi) başkent Bangui'de hayatın normale döndüğünü duyurdu.

Kremlin, dün OAC'de olanlardan duyduğu ‘büyük endişeyi' dile getirdi. Kremlin'den yapılan açıklamada ayrıca Devlet Başkanı Touadera'nın isyana karşı koymasına yardım etmek için yüzlerce Rus askeri personelinin konuşlandırıldığı ve ağır silahlarla donatıldıkları bildirildi. Moskova resmi düzeydeki faaliyetleriyle ilgili gizliliği korusa da özellikle OAC Silahlı Kuvvetleri'nin Rus güvenlik şirketi Wagner'e bağlı paralı askerlerle birlikte Devlet Başkanı'nın ikinci kez seçilmesini engellemeye çalışan isyancı grupları mağlup etmelerinin ardından, sahadaki gelişmeler, Rusya'nın bu ülkeye yönelik müdahalesinin genişlediğine işaret ediyor.  İsyancılar, Lobaye bölgesini yönetim merkezi olan Mbaiki şehrini ele geçirmeyi başarmışlardı ve bu da bölgenin merkezi üzerindeki kontrollerini ülkenin en güvenli yeri olarak kabul edilen OAC'nin başkenti Bangui'nin güneyine ve batısına doğru genişletmeleri anlamına geliyordu.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov dün yaptığı açıklamada, “OAC'den gelen haberler endişe verici. Bildiğimiz kadarıyla şu ana kadar Rus vatandaşlarının hayatlarına yönelik bir tehdit yok. Haberleri bu kadar yakından izlememizin sebeplerinden biri de bu” ifadelerini kullandı.

AFP, dün akşam bir Rus diplomatın Rusya'nın OAC'ye asker gönderdiği şeklindeki iddiaları reddettiğini, ancak diplomatın sözlerinden, bunların paralı asker olma ihtimali olduğunun anlaşıldığını aktardı.

Öte yandan Rusya'nın Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Misyonu'nun (UNAMIR) bir parçası olarak OAC'de konuşlu olan ve saldırılara maruz kalan askerlerine takviyelerde bulunan Ruanda ile askeri iş birliği yaptığının duyurulması, Moskova'nın bu ülkedeki askeri varlığını güçlendirme çabasına ek bir işaret olarak görüldü. Bununla birlikte Moskova bu adımı,  Rusya ile Ruanda arasında 2017 yılında imzalanan bir askeri iş birliği anlaşmasına dayandırdı.

OAC Devlet Başkanı'nın güvenliği, uzun zamandır özel Rus askeri şirketleri tarafından istihdam edilen korumalara emanet ettiği biliniyor. Ancak dün basında yer alan haberlerde, Rus ordusu, başkent Bangui sakinlerine büyük çaplı bir saldırı düzenlenebileceği gerekçesiyle şehri terk etmeleri çağrısında bulunduğu ve Devlet Başkanı'nın ‘Rus ordusu tarafından daha sıkı bir koruma altında alındığı' belirtildi.

Verilere göre üç güçlü silahlı gruptan oluşan koalisyonun katıldığı darbe girişimi, 27 Aralık Pazar günü yapılacak başkanlık seçimlerini kesintiye uğratmayı hedefliyor. Ülkenin büyük bölümünü kontrol eden isyancı güçlerin ana yollar boyunca Bangui'ye doğru ilerlemesi, Ruslar arasında Moskova destekli yetkililerin yönetimden düşebilecekleri korkusunu artırdı.

Haber ajansları, bir güvenlik kaynağından ve başkent havaalanındaki bir kaynaktan, son iki gün içinde OAC'nin başkentine birkaç Rus uçağının indiğini ve yüzlerce asker ve ağır silah getirildiği bilgisini aktardı.

Öte yandan AFP'nın haberine göre Fransa Cumhurbaşkanlığından bir kaynak, ‘bazılarının güç kullanarak iktidarı ele geçirme planlarını yeniden harekete geçirecek herhangi bir istikrarsızlık dönemini' önlemek için seçimlerin pazar günü yapılması gerektiğini söyledi. Kaynak, Rusya ve Ruanda tarafından gönderilen takviye güçlerle ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, Birleşmiş Milletlerin (BM) ‘son birkaç gündür görevini iyi bir şekilde yerine getirdiğine' dikkati çekti.

Moskova, ekonomik yatırımlar ve ‘paralı askerler' aracılığıyla Afrika'daki varlığını güçlendiriyor. OAC'de olduğu gibi, diğer birçok durumda ‘paralı askerlerin' bir ülkeye girişi, Rus askeri ‘uzmanlarının' veya düzenli ordu birliklerinin de peşlerinden geleceğinin işareti olarak görülüyor.

Independent