Polis müdahalesine rağmen Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterileri sürüyor

Hollanda'da Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla Amsterdam Üniversitesi kampüsünde başlayan gösteriler, polis müdahalesine rağmen devam ediyor.

Polis müdahalesine rağmen Amsterdam Üniversitesi'nde Filistin'e destek gösterileri sürüyor

Hollanda'da Filistin'e destek gösterileri sürüyor.

Öğrenciler, dün başlayan ve bugün sabaha karşı polis müdahalesiyle dağıtılan eylemlerini yeniden sürdürüyor.

Aralarında öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin de olduğu göstericiler, Roeterseiland kampüsünde kamp kuran öğrencilere yönelik polis şiddetini kınayarak üniversite yönetiminin, Siyonist İsrailli kurumlarla işbirliğini devam ettirmesini protesto etti.

Polisin, kamp kuran eylemcilere yönelik sert müdahalesini protesto eden grup, bugün Roeterseiland kampüsünde tekrar toplanarak "Kampüste polise hayır" sloganı attı.

İşgalci İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sonlandırmasını isteyen göstericiler, "Refah'tan ellerini çek", "İşgali durdur" ve "Amsterdam Üniversitesi (UvA) seni suça iştirakten yargılıyoruz" yazılı dövizler taşıdı.

Hollanda polisi 125 kişi gözaltına aldı

Grup daha sonra şehir merkezine doğru yürüyüşe geçerek üniversiteye ait Oudemanhuispoort binasının içinde ve önünde kamp kurmaya başladı.

Göstericiler binanın etrafında barikat kurarken, polis bina etrafını sardı.

Öte yandan üniversite yönetimi, eyleme ilişkin yaptığı açıklamada, UvA'nın, İsrailli 3 üniversiteyle öğrenci değişim anlaşması bulunduğu fakat Dışişleri Bakanlığının olumsuz seyahat tavsiyeleri nedeniyle bu değişim programlarının şu anda aktif olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, UvA araştırmacılarının, kurumsal iş birliğine dayanmaksızın bireysel olarak Siyonist İsrailli kurumların içinde olduğu 8 projede yer aldığı kaydedildi.

Söz konusu projeler içerisinde, patlayıcıların tespit edilmesine yönelik "INHERIT" adlı projenin yer alması dikkati çekti.

Hollanda polisi, 6 Mayıs'ta Amsterdam Üniversitesi'nin (UvA) Roeterseiland kampüsünde Gazze ile dayanışmalarını göstermek amacıyla kamp kuran öğrencilere gece yarısından sonra sert şekilde müdahale ederek yaklaşık 125 kişiyi gözaltına almıştı.

İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ni Mısır'a bağlayan Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafında bu sabah "operasyonel kontrol" sağlandığını duyurmuştu.