Pakistan'da 'İmran Han' operasyonu! Onlarca kişi tutuklandı

Pakistan'da eski Başbakan İmran Han'ın destekçisi olduğu iddiasıyla onlarca kişi gözaltına alındı. Tutuklamaların, Han'ın çağrısını yaptığı yürüşten önce gerçekleştirilmesi, mevcut hükümetin Han'a verilen destekten endişe duyduğu ve bu desteği kırmaya yönelik yapılan bir hamle olduğu belirtiliyor. 

Pakistan'da 'İmran Han' operasyonu! Onlarca kişi tutuklandı

Destekçilerine erken seçim talebiyle yarın için barışçıl yürüyüş çağrısı yapan Han'ın lideri olduğu Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI) Sözcüsü Fawad Chaudhry, polisin gece, Han'ı destekleyenlerin evlerine operasyon başlattığını açıkladı.

Chaudhry, operasyonun günün ilerleyen saatlerine kadar sürdüğünü ifade etti.

Eski Başbakan Han'da sosyal medya hesabından destekçilerinin gözaltına alınmasını sert bir şekilde eleştirerek, "Biz iktidarda olduğumuz dönemde, muhaliflerin miting ve yürüyüşlerini engellemedik, kimseyi gözaltına almadık. Bizimle onlar arasındaki fark bu" açıklamasında bulundu.

Yapılanları haydutça bir durum olarak değerlendiren Han ayrıca,"Ekonomi zaten felaketin eşiğinde. Bu demokratik olmayan ve acımasız önlemlerin ekonomide daha fazla kargaşaya yol açacağı ve ülkeyi de felakete iteceği konusunda uyarmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Tutuklamalar ile ilgili henüz hükümet kaynaklarından açıklama yapılmadı.

Pakistan'da yüzbinler İmran Han için meydanlarda

'Tutuklamaların amacı İmran Han'a olan desteği engellemek'

Pakistan halkı, yargı darbesi ile devrilen eski Başbakan İmran Han'a destek için meydanları doldurmaya devam ederken, ülkenin başta büyükşehirlerinde olmak üzere dört bir yanda yapılan mitinglerde 'ithal hükümet'e karşı tepki gösteriliyor. 

Han, 22 Mayıs'ta Peşaver kentinde düzenlenen büyük mitingde yaptığı konuşmada, 'ithal hükümeti' kabul etmeyeceklerini tekrar belirterek, destekçilerini erken seçimler için baskı yapmak üzere 25 Mayıs'ta başkent İslamabad'da barışçıl şekilde yürümeye çağırmıştı.

Tutuklamaların, Han'ın çağrısını yaptığı yürüşten önce gerçekleştirilmesi, iktidarı ele geçiren güçlerin Han'a verilen destekten endişe duydukları ve bu desteği kırmaya yönelik yapılan bir hamle olduğu belirtiliyor. 

İmran Han hükümeti hukuksuz bir şekilde düşürülmüştü

Pakistan Parlamentosunda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu seçilmiş Başbakan İmran Hanliderliğindeki hükümet düşmüş, ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, Mecliste 11 Nisan'da düzenlenen seçimde 174 oy ile salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan olarak atanmıştı.

Eski Başbakan Han, görevden alınmasının arkasında ABD'nin rolü olduğunu bildirmişti.

Washington istediğini elde etti: Pakistan Başbakanı Şerif, ABD ile düşmanlığı kaldıramayız

Şahbaz Şerif, başbakanlık koltuğuna oturduktan sonra yaptığı bir açıklamada, ülkesinin ABD ile düşmanlığı kaldıramayacağını belirterek İslamabad’ın Washington ile iyi ilişkiler geliştirmesi gerektiğini söylemişti.