Pakistan İslam Uleması Cemiyeti Partisi Lideri Fazlur Rehman: İslam Emirliği ile diplomatik fırsatlar kaçırıldı
Pakistan İslam Uleması Cemiyeti Partisinin lideri Mevlana Fazlur Rehman, Pakistan'ın Afganistan ile ilişkilerini iyileştirme fırsatlarını değerlendiremediğini belirtti. Rehman, Pakistan ordusuna Kabil'e karşı politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu ve mevcut yaklaşımın halk desteğinden yoksun olduğunu vurguladı.

Pakistan İslam Uleması Cemiyeti Partisinin (JUI-F) lideri Mevlana Fazlur Rehman, İslamabad’ın Afganistan ile ilişkilerini iyileştirmek için diplomatik fırsatları değerlendiremediğini söyledi.
Pakistani ordusuna, Kabil’e karşı politikalarını gözden geçirme çağrısında bulunan Rehman, mevcut yaklaşımın halk desteğinden yoksun olduğunu vurguladı.
Konuyla ilgili konuşan Mevlana Fazalur Rehman şunları belirtti: "Zahir Şah'dan Eşref Gani'ye kadar Hindistan yanlısı hükümetler Afganistan’ı yönetti. Şimdi ise yalnızca İslam Emirliği kaldı—bu, diplomatik olarak Pakistan’a yakın bir müttefik haline getirebileceğimiz bir hükümetti. Ama biz onları da uzaklaştırdık."
JUI-F lideri, ayrıca Afganistan ile Pakistan arasındaki ticari sınır geçişlerinin kapatılmasını ve yük taşıyan kamyonların durdurulmasını sert bir şekilde eleştirdi, bu tür politikaların her iki ülkeye de zarar verdiğini ifade etti.
Rehman şöyle devam etti: "Pakistani ordusuna mesajım şu: Şu anki koşullarda, güçlü bir siyasi destekleri olmadığını kabul etsinler. Hindistan ile bir mesele ortaya çıktığında, tüm millet birleşiyor. Ama Afganistan ile bir çatışma çıktığında, ulusal birlik olmayacak çünkü her iki durumda da saha gerçekleri farklı."
Fazalur Rehman, sık sık "Pakistan’ın Afganistan’a karşı hatalı politikalarını" eleştirdi.
Siyasi analist Mohammad Zalmai Afghan Yar, "Pakistan’ın yöneticilerinin karşılıklı çıkarlar temelinde bir ilişki kurma fırsatı var—gerekli politika kontrolü orduya ait olsa da. Umuyoruz ki, Afganistan’ın siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı bir komşu olarak kabul edilmesini kabul ederler," yorumunu yaptı.
Zorla Afgan göçmenlerin sınır dışı edilmesi, ticaret geçişlerinin kapanması ve Pakistani yetkililerin Afgan topraklarından militan grupların faaliyet gösterdiği yönündeki suçlamalar, iki ülke arasındaki ilişkileri gerdi.