Myanmar'da bağımsızlığın 75. yılında 7 bin mahkuma af kararı

Myanmar'ın askeri lideri General Min Aung Hlaing, ülkesinin İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasının 75. yıl dönümü nedeniyle çıkarılan af kapsamında 7 bin 12 tutuklunun serbest bırakılacağını bildirdi.

Myanmar'da bağımsızlığın 75. yılında 7 bin mahkuma af kararı

General Hlaing, ciddi suçlardan hüküm giymemiş diğer mahkumların cezalarının da kısmen hafifletildiğini dile getirdi.

Güneydoğu Asya ülkesinde, ordunun iki yıl önce Aung Sang Suu Kyi liderliğindeki demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirip yönetime el koyması sonrası cunta uluslararası izolasyona ve Batı yaptırımlarına maruz kaldı. 

Cunta lideri bazı ülkelere, yaptırımlara rağmen ülkesine destek vermeyi sürdürdükleri için övgüde bulundu.

Bağımsızlık günü münasebetiyle başkent Nepido'da konuşan General Hlaing, 2023'te yapılması planlanan genel seçimlerin de "serbest ve adil" olacağını söyledi. 

Bu yıl yapılacak genel seçim planlarını paylaşan Hlaing, diğer ülkeleri, uluslararası kuruluşları ve ülke halkını, hedefleri olan "gerçek, disiplinle gelişen çok partili demokratik bir sistemi" desteklemeye çağırdı.

General Hlaing, konuşmasında, "Olağanüstü halde alınan kararların başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından 2008 anayasasına uygun olarak serbest ve adil seçimler yapılacak. Devlet görevlerinin, kazanan tarafa demokratik standartlara uygun olarak devredilmesi için daha fazla çalışma yapılacak." ifadesini kullandı. 

Seçimlerin 6 aylık olağanüstü hal durumunun biteceği ocak sonu ila şubat başında yapılabileceği kaydediliyor.

Bazı analistler, göre genel seçim planını, "ordunun iktidarı sandık yoluyla ele geçirme ve bunu normalleştirme adımı" olarak değerlendiriyor.