Mali ordusu ve Rus paralı askerleri 13 Müslüman sivili katletti

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun Batı Afrika ülkesi Mali'de katliam yaptığı iddialarına yenisi eklendi.

Mali ordusu ve Rus paralı askerleri 13 Müslüman sivili katletti

Görgü tanıkları AFP'ye, ülkeyi demir yumrukla yöneten Mali ordusunun "beyaz askerlerle" birlikte Mopti bölgesinde 30 Ekim'de havadan ve karadan operasyon düzenleyerek, aralarında çocukların olduğu 13 sivili öldürdüğünü anlattı.

Mali ordusu geçen yıl İslami gruplara karşı savaşmak için Wagner Grubu'nun en az bin savaşçısını kiralamıştı. Ordu yetkilileri, bu kişilerin sadece eğitim verdiğini ve çatışmalara katılmadığını savunuyor. 

Birleşmiş Milletler yetkilileri ve İnsan hakları grupları, Wagner'in 2019'dan beri Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde sivillerin öldürülmesi ve işkenceye uğraması olaylarına karıştığını raporlarına kaydetmişti.

Dünya genelindeki çatışma bilgilerini derleyen Silahlı Çatışma Konum ve Olay Verisi Projesi (ACLEDP), Wagner'in Mali'de faaliyete geçmesiyle birlikte "kitlesel ölümler, işkence, yerinde infaz, yağmalama, bubi tuzağı kurma" eylemlerinin arttığını belirtti.

Son katliamın Tenenkou kasabasında meydana geldiğini ve çok sayıda kişinin tutuklandığını söyleyen yerel bir politikacı AFP'ye şöyle konuştu:

Pazar günü Tenenkou'ya yakın Guelledje'de Mali ordusu beyaz askerlerle birlikte çıkarma yaptı. Ateş ettiler ve tutuklamalar oldu. En az 13 kişi öldü.

Adını vermeyen başka bir yerel kaynak, ölenler arasında bir kadınla kızı ve torununun olduğunu söyledi. 

Baskın yapılan köyde yaşayanların tabi olduğu Fulanı (Peul) etnik grubunun kültür derneği Tabital Pulakuu'dan da açıklama yapıldı:

Guelledje'de 20'den fazla sivil öldürüldü ve tutuklandı. Bütün Peul'ler cihadçı değildir. Öldürülenler masum sivillerdi.

Görgü  tanıkları, Wagner Grubu savaşçılarının özellikle Fulanilere karşı şiddet uyguladığını belirtiyor.