Katar Başbakanı: Uluslararası toplum çifte standarttan vazgeçmeli ve İsrail’i işlediği suçlardan sorumlu tutmalı
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, işgalci İsrail'in Doha’da gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Bu barbarca saldırı, İsrail’in bölgede istikrarsızlık yaratmayı hedeflediğini göstermektedir." dedi.

Al Sani, İsrail’in Katar’a yönelik saldırısını görüşmek üzere Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)-Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi hazırlık toplantısında yaptığı konuşmada, işgalci İsrail’in sivilleri, güvenlik görevlilerini, diplomatik misyonları ve çocukların bulunduğu okulları hedef aldığını vurguladı.
"Bu barbarca saldırı, İsrail’in hiçbir kırmızı çizgi tanımadığını ve bölgede istikrarsızlık yaratmayı hedeflediğini göstermektedir." diyen Al Sani, işgalci İsrail hükümetinin barışçıl çözüm yollarını reddederek bölgede savaş çemberini genişletmeye devam ettiğini kaydetti.
Al Sani, işgalci İsrail'in bu saldırıyı Gazze’de ateşkes ile esirlerin serbest bırakılmasına yönelik müzakereler sırasında gerçekleştirdiğini hatırlatarak, bunun işgalci İsrail’in barışçıl girişimleri engelleme niyetini açıkça ortaya koyduğunu belirtti.
"Uluslararası toplumun çifte standartlardan vazgeçmesi ve İsrail’i işlediği suçlardan dolayı sorumlu tutmasının vakti gelmiştir." ifadelerini kullanan Al Sani, Katar’ın arabuluculuk rolünün hem anayasal hem de insani ve ahlaki bir sorumluluk olduğunun altını çizerek, ülkesinin Mısır ve ABD ile birlikte ateşkes çabalarını sürdürmeye devam edeceğini açıkladı.
Al Sani, uluslararası toplumun işgalci İsrail’i kınayan ve Katar’ın egemenliğine destek veren açıklamalarını memnuniyetle karşıladıklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) yayımladığı bildiriyi de takdirle karşıladıklarını belirtti.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari dün yaptığı yazılı açıklamada, ülkesinin başkent Doha'da 15 Eylül Pazartesi günü bölgedeki son gelişmeler sebebiyle İİT-Arap Birliği Olağanüstü Zirvesi düzenleyeceğini duyurmuştu.
İşgalci İsrail ordusu, 9 Eylül'de Doha'da Hamas müzakere heyetinin bulunduğu binaya savaş uçaklarıyla saldırı düzenlemişti.
Hamas, lider kadrosunun saldırıdan kurtulduğunu ancak Hamas Siyasi Büro üyesi Halil el-Hayye'nin oğlu, 4 Hamas mensubu ve bir Katar polisinin şehit olduğu açıklamıştı.
Binyamin Netanyahu ise 10 Eylül'de yaptığı açıklamada, Katar'a, "Ya onları sınır dışı edersiniz ya da adalete teslim edersiniz. Bunu yapmazsanız, biz yapacağız." ifadeleriyle yeni saldırı tehdidinde bulunmuştu.