İsrailli casus şirketi NSO, WhatsApp'ı gizlice hackleyip 168 milyon dolarlık ceza yedi!
Meta, İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group’a karşı açtığı davayı kazanarak 168 milyon dolar tazminat elde etti.

Meta Platforms ABD’nin Kaliforniya eyaletinde, İsrailli casus yazılım şirketi NSO Group’a karşı açtığı davada 168 milyon dolarlık tazminat kazandı. Bu karar, sosyal medya devinin altı yıldır süren mücadelesinde önemli bir zafer olarak değerlendiriliyor.
Meta, geçtiğimiz yıl mahkemede NSO’nun, şirketin mesajlaşma uygulaması WhatsApp’taki bir güvenlik açığını yasa dışı şekilde kullanarak kullanıcıların telefonlarına casus yazılım yüklediğini kanıtlamıştı.
Son olarak jürinin verdiği kararda, NSO’nun Meta’ya 444.719 dolarlık doğrudan zarar tazminatı ve 167.3 milyon dolarlık cezai tazminat ödemesine hükmedildi.
Meta yaptığı açıklamada, “Bu karar, yasa dışı casus yazılım geliştirme ve kullanımına karşı gizliliği ve güvenliği savunmak adına atılmış önemli bir adımdır” ifadelerine yer verdi.
NSO Group ise yaptığı açıklamada, mahkeme kararını dikkatle inceleyeceklerini ve temyiz dahil yasal yollara başvuracaklarını belirtti.
İnsan hakları kuruluşu Access Now’un kıdemli avukatı Natalia Krapiva, 2016 yılında dünya çapında dikkat çeken NSO’nun, gözetim sektörünün ihlallerinin ve cezasızlığının sembolü haline geldiğini ifade etti.
NSO, casus yazılımını militanları ve çocuk tacizcilerini takip etmek amacıyla kullandığını savunsa da, şirketin Suudi Arabistan, İspanya, Meksika, Polonya ve El Salvador gibi ülkelerde yasa dışı gözetim faaliyetlerinde bulunduğu belgelenmişti.
2019 yılında açılan ve bir süre ABD Yüksek Mahkemesi’ne kadar taşınan WhatsApp davası, casus yazılım sektörünü yakından takip eden insan hakları savunucuları ve rakip teknoloji firmaları tarafından dikkatle izlenmişti.
Krapiva, bu kararın gözetim teknolojisi üreten firmalara, ihmalkar ve pervasız davranışlarının cezai sonuçlara yol açabileceğini gösterdiğini belirtti.
Duruşmalarda NSO’nun 140 kişilik araştırma ekibi için 50 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığı ve bu bütçenin bir kısmının akıllı telefonlardaki güvenlik açıklarını istismar etmeye yönelik olduğu ortaya çıktı. Şirketin müşterileri arasında Özbekistan, Suudi Arabistan ve Meksika’nın da bulunduğu bildirildi.
Guardian gazetesi ise geçen yıl Siyonist İsrail’li yetkililerin, davaya ilişkin belgelerin ABD mahkemelerine ulaşmasını engellemek amacıyla NSO’nun belgelerine el koyduğunu yazmıştı.