İsrail'in Doğu Kudüs'teki 'sivil' memurlarının çoğu eski istihbaratçı

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te görev yapan İsrailli "sivil" memurların büyük bölümünün eski istihbarat elamanı olduğu belirtildi.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki 'sivil' memurlarının çoğu eski istihbaratçı

Haaretz gazetesinde yer alan haberde, "Doğu Kudüs Sakinleriyle İletişim Birimi" olarak bilinen İsrail hükümetine bağlı büroda çalışan sivil memurların çoğunun, İşgalci İsrail iç istihbarat servisi Şin-Bet'te (Şabak) görev yapmış eski sorgu memurları olduğu ifade edildi.

Şin-Bet'in eski üst düzey yetkililerinden Ofer Or tarafından 6 yıl önce kurulan Doğu Kudüs Sakinleriyle İletişim Birimi'nin görevinin, bir yandan İşgalci İsrail'e bağlı Kudüs İşleri Bakanlığı ile Kudüs'ü Geliştirme Şirketi arasında, diğer yandan da Doğu Kudüs sakinleri arasında koordinasyon sağlamak olduğu kaydedildi.

İşgalci İsrail'in bu birim aracılığıyla Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilerin tümünü bir güvenlik meselesi olarak ele aldığı ve ona göre muamele ettiği vurgulanan haberde, Doğu Kudüs Sakinleriyle İletişim Birimi'nde çalışan 17 memurdan 12'sinin Şin-Bet'te görev yapmış eski sorgu memuru olduğu aktarıldı.

İnsan hakları savunucuları, İşgalci İsrail'in izlediği güvenlikçi yaklaşımın, Tel Aviv yönetiminin Filistinlilere yönelik ihlallerine yön verdiğini ve uluslararası hukuka aykırı pek çok uygulamanın da kaynağı olduğunu ifade ediyor.

AA