İslami çalışmanın Gazze’deki ilk öncülerinden El Ğul şehit edildi
HAMAS yöneticilerinden ve eski bakanlardan olan Muhammed Ferac El Ğul, bugün Gazze şehrine düzenlenen bombalı saldırıda şehit oldu. HAMAS, El Ğul'un şehadetinden ötürü bir mesaj paylaştı.

Filistinli medyası, El Ğul'un işgal kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarından birinde şehit düştüğünü aktarırken HAMAS da yaptığı açıklamayla bunu doğruladı.
Hareket yaptığı açıklamada, Filistin Yasama Konseyi üyesi, Konsey Hukuk Komisyonu Başkanı, eski Adalet Bakanı ve hukuk, davet, Cihad ve milli mücadele alanlarında öncü isimlerden biri olan bu yiğit insanın, bu sabah siyonist işgalin düzenlediği alçakça bir suikast sonucu, halkına ve davasına hizmet yolunda yürürken şehitlik makamına yükseldiğini söyledi.
El Ğul’un kaybı'nın, Filistin için, direniş için ve HAMAS Hareketi için büyük bir kayıp olduğuna dikkat çeken HAMAS, şunları kaydetti:
Merhum El Ğul, davasına genç yaşlarından itibaren gönül vermiş, İslami çalışmanın Gazze’deki ilk öncülerinden biri olmuş, hareketin kurucu kuşağında yer almış, birçok görevde hizmet etmiş; davetçi, alim, siyasetçi ve inançlı direnişçi olarak hep hakkın ve mazlumun sesi, Filistin’in ve halkının haklarının cesur savunucusu olmuştur.
Siyonist işgal güçleri tarafından defalarca tutuklanmasına rağmen sabrını ve davasına bağlılığını yitirmemiştir. Filistin Yasama Konseyi üyeliği döneminde özgürlükçü bir milletvekili örneği olmuş, Adalet Bakanlığı görevinde ise direnişin vicdanı, adaletin sesi ve her türlü normalleşme ve tavize karşı duran bir kalkan olmuştur.
Davet ve ıslah alanında da tanınan Ğul, halkının arasında bilge bir hatip, bir nasihat ehli olarak anılmış; adı daima hak ve hayır ile anılmıştır. Ömrünü halkına adamış, İslam’a ve vatanına hizmette bir ömür yaşamıştır.
HAMAS Hareketi olarak, halkımıza ve ümmetimize bu mücahit liderin şehadetini ilan ederken şunu açıkça vurguluyoruz: Şehitlerimizin kanı boşa gitmeyecek! Komutanlarımızın ve alimlerimizin hedef alınması, bizi direniş yoluna daha da sıkı sarılmaya, şehitlerimizin kanına sadakat göstermeye ve özgürlük yolunu sonuna kadar yürümeye daha da kararlı hale getirecektir.
Allah’a ve halkımıza söz veriyoruz ki; şehit komutanlarımızın yolundan ayrılmayacağız. Bu yol izzetin, onurun ve direnişin yoludur; zafer elde edilene dek sürdürülecektir."
Muhammed Ferec El Ğul kimdir?
1957 yılında Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah kentinde doğdu. Kahire Üniversitesi’nde hukuk eğitimi aldıktan sonra, Amerikan Dünya Üniversitesi’nde uluslararası hukuk ve insan hakları alanında yüksek lisans yaptı. Ayrıca Mısır'ın başkenti Kahire'deki “Bakuri” İslami Araştırmalar Enstitüsü’nde şer’i ilimler eğitimi aldı.
Siyasi hayata erken yaşta atılan Ğul, 2006 yılı ocak ayında yapılan parlamento seçimlerinde HAMAS’ın kazandığı hükümetlerde çeşitli görevler üstlendi. 2007 yılında HAMAS’ın “Değişim ve Reform” bloğu adına Gazze vilayetinden Filistin Yasama Konseyi üyesi seçildi ve 71 binden fazla oy alarak yasama konseyinin hukuk komisyonu başkanlığı görevini yürüttü.
El Ğul, birçok yasal düzenlemenin hazırlanmasına katkı sundu; yerel ve uluslararası düzeyde hukuk ve parlamento etkinliklerine katıldı. HAMAS’ın, şehit İsmail Haniye başkanlığında kurduğu hükümette önce Esirler ve Serbest Bırakılanlar Bakanı, ardından Adalet Bakanı olarak görev yaptı. Bu hükümet, 2014 yılında Fetih Hareketi ile yapılan fakat tamamlanamayan uzlaşı gereğince istifa etti.
Ayrıca 2009 yılındaki Gazze saldırılarına ilişkin BM Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun hazırladığı raporun takibini yürütmek üzere kurulan hükümet komitesine başkanlık etti. Hukuk alanındaki çalışmalarını, Gazze’de “Hak ve Hukuk İnsan Hakları Derneği’ni” kurarak ve avukatlık ofisi yürüterek sürdürdü.
İşgal ihlallerine karşı net ve sert duruşuyla tanınan El Ğul, insan haklarını savunan en önde gelen hukukçular arasında yer aldı. İşgal liderlerinin uluslararası mahkemelerde yargılanmasını talep eden güçlü seslerden biriydi. Filistinli kaynaklara göre, HAMAS’ın ilk mensuplarından ve hareketin kurucusu şehit Şeyh Ahmed Yasin’in yakın yol arkadaşıydı.